Makettezés

Repülőgép-makettépítő blog

04 okt

2022. októberi újdonságok

A makettgyártók sötétlelkű marketinglidércei pontosan tudják, hogy Karácsony közeledtével könnyebben nyílnak meg a pénztárcák, ezért a vadiúj készletek megjelenését előszeretettel időzítik ősz végére.

Lássuk is, repülős témában milyen új kitekkel fognak minket újabb vásárlása rávenni:

Airfix 1:72 Gloster Meteor F.8

A II. világháború vége felé Európa felett megjelent az első sugárhajtású repülőgépek egyike volt a Gloster Meteor. Az Airfix kivételes részletgazdagságot ígér az októbertől kapható új szerszámos készletéhez.

A makett 111 alkatrészt tartalmaz, kétféle kabintetővel és kétfajta levegő beömlővel. Szintén kétféle üzemanyagtartály választható a géphez.

A Royal Air Force fémszínű és terepszínű gépei mellé harmadikként a Belga légierő egyik Gloster Meteorjának matricáit kapjuk a kitben.

Arma Hobby 1:72 P-39Q Airacobra

Az Arma Hobby első „új stílusú” készleteként jelent meg az 1:72-es P-39Q Airacobra. Jófesjégből ötös, hogy a készlet tartalmaz kabin maszkot és három acélgolyót is a makett kisúlyozásához.
A két szürke és egy átlátszó keretről a gyártó blogján vannak fotók.

Három amerikai, egy olasz és egy lengyel festési sémát választhatunk ehhez a készlethez.
Szeptembertől már megkezdték a nagykerek kiszolgálását, így hamarosan itthon is kézbe vehető a lengyel cég újdonsága.

Az Arma Hobby másik újdonsága a tavaly kiadott 1:72-es P-51B/C Mustang frissítése új alkatrészekkel. Az új matricák az USAAF európai műveletek során használt gépeinek ötféle jelzéseit tartalmazza.

Eduard 1:48 F4F-3 és F4F-4 Wildcat – Midway Dual Combo

Az idén megjelent, új szerszámmal készült 1:48-as Wildcat kitet néhány új alkatrésszel feldúsítva párban adták ki egy limitált „Midway Dual Combo” készletben. (Vagyis két teljes értékű makett építhető meg ebből a kitből.)

A Midway kiadásban két, festett maratott réz alkatrészeket tartalmazó lemez, kabin maszkok és 10 féle géphez való matricákat találunk.

Az Eduard színvonalas E-Day rendezvényén már kapható volt a kit, de ügyesen szerveztek rá egy csoportos építést is a Facebook-on.

Ezen kívül kiadtak néhány korábbi készletet, új dobozzal és más matricákkal frissítve:

Ezek közül néhány készlet „overtrees” kiadásban (azaz doboz, útmutató és matrica nélkül) is kapható, kizárólag a gyártó honlapján.

ICM 1:72 Ki-21-Ib Sally

A japán nehézbombázó idén megjelent 1:48-as méretarányú készlete után a kisebb változatot is kiadta az ICM. A kitben az önvédelmi fegyverzet két verzióját találjuk, valamint négyféle festési sémához kapunk matricákat.

A típusra ráfért az új szerszámos kiadás, mert a 72-es méretarányú alternatívái 20 évvel ezelőttiek.

ICM 1:32 Yak-9K

A szintén idén kiadott, új szerszámos Yak-9T után néhány újabb alkatrész hozzáadásával megjelent a Yak-9K változat is, 1:32 méretarányban.

Az ukrán gyártó másik újdonságáról részletes poszt jelent meg a Britmodeller fórumon, ahol vannak már fotók az öntőkeretekről is.

Meng Models 1:48 F-4G Phantom II Wild Weasel

A hidegháború veterán fantomja, az ellenséges légvédelmi rendszerek leküzdésére kifejlesztett Wild Weasel-nek készített ígéretes új szerszámot a Meng.

A készlethez 3 db póttartályt, valamint AIM-7M, AGM-65, AGM-78 és AGM-88 rakétákat kapunk.
Matricajavadalmazásról egyelőre nincs infó.

Takom 1:35 AH-64 Apache „D” és „E”

A Takom újdonsága kicsit kilóg ebből a felsorolásból: egyrészt a méretével, hiszen 1:35-ben nem sok helikoptert találunk a piacon, erre ők mindjárt kiadtak kettőt is: az AH-64 Apache „D” és „E” változatát.
Másrészt pedig ezek is ősszel bejelentett újdonságok ugyan, de csak karácsony előtt fognak megjelenni, ami azt jelenti, hogy az európai boltokba majd csak január-február körül érkeznek meg.

Közzétette: TAKOM – 2022. szeptember 29., csütörtök

Tamiya 1:48 F-35A Lightning II

Bár a Kitty Hawk, a Meng és a Panda/Revell is jelen van már a piacon 1:48-as F-35A típussal, valamint az Italeri is érkezik a „B” változattal, mégis jó ötletnek gondolták Japánban a Tamiya-nál, hogy ők is saját szerszámot készítsenek a világ jelenleg legmodernebb vadászgépének.

Nagyvonalúan 9 gép matricái lesznek a kitben (USAF, Japán Honvédelmi Légierő, Norvég Királyi Légierő, Dán Királyi Légierő, Ausztrál Királyi Légierő, Izraeli Légierő, Olasz Légierő, a Koreai Köztársaság Légiereje és a Holland Királyi Légierő), valamint kapunk hozzá kabinmaszkolót, pilóta figurát sisakra szerelt kijelzővel, fegyverzetként pedig 2 db AIM-9X Sidewinder, 2 db AIM-120C AMRAAM, 4 db GBU-12 Paveway II és 2 db GBU-31 JDAM lesz a dobozban.
A fegyvertérajtókon kívül nyitható lesz a kabintető, a féklapok, valamint a kihúzható létra.

Ha csak karácsony előtt dobják piacra (azt írták, hogy „még idén”), akkor ez szintén csak 2023. elején fog megérkezni hozzánk.

Érdekesség, hogy éppen egy évvel ezelőtt, 2021. október 3-án történelmet írt az amerikai tengerészgyalogság „Bats” százada, amikor két F-35B Lightning II-vel leszálltak a japán JS Izumo „többfeladatú rombolóra” (Japánnak hivatalosan nem lehet repülőgéphordozó hajója.)
A második világháború óta először szállt le amerikai merevszárnyú repülőgép japán hadihajóra.

Wingsy Kits 1:48 Bf 109E-7 ‘Emil’

Mivel mostanában senki nem adott ki 48-as Messert, ezért mindig örömteli, ha megjelenik a piacon egy újabb Bf109-es. A tavaly kiadott új szerszámos E-1, E-3 és E-4 után végre itt van az E-7 is az ukrán gyártótól.

Kabinmaszkot, 55 maratott réz alkatrészt és négyféle festési variációt kapunk hozzá, ebből 3 ukrán területen bevetett egységek gépei.
A választható fegyverzet között megtalálható az SD-2 konténer is.

Mi várható a makettezes.hu blogon?

★ Október 10.-én kezdjük a „British days” nevű 10 napos makettépítő kihívást, amely alatt brit gépeket fogunk építeni. A fenti linken tudsz csatlakozni. Ha pedig kihagyod, akkor megnézed majd az összefoglaló cikket a kihívás keretében megépülő makettekről.
Én egy 1:72-es Airfix Supermarine Swift FR.5-öt vállaltam.

★ Utána (vagy ha szerencsém van, még előtte) befejezek egy 1:72-es Hasegawa F-16-ost, amiről szintén lesz cikk.

★ Novemberben rendhagyó módon Revell Tie Fightert fogok építeni (ajándékba), azután pedig nekifogok egy 1:144-es műgyanta A-7D Corsair II-nek.

★ Év végéig jó lenne befejezni még egy 1:72-es kitet, ami vagy egy Academy Phantom, vagy pedig a MiG-19-es pakisztáni reinkarnációja lesz.

Ha szívesen olvasnál ezekről, akkor légy szíves iratkozz fel a blogra:

Iratkozz fel

Nézd meg ezeket is: