Makettezés

Repülőgép-makettépítő blog

18 aug

Így kezdődik egy igazi szerelem

Miért kezd el valaki maketteket építeni? Hogyan alakul ki ez a „szerelem” és hogyan válik a kezdő makettező profi versenyzővé?

Ezzel a témával indul a makettezés.hu blog.

Fred Willemsen fotója az Izraeli légierő F-16C gépérőlFred Willemsen fotója az Izraeli légierő F-16C gépéről

[Személyes történet következik]
1988-at írunk, egy 8 éves kisfiú quartz játékokat gyűjt.
(Oké, ez elég idézőjeles „gyűjtés”, mert csak kettő volt neki.)

Okostelefonok híján ebben az időben csak ezekkel lehetett játszani a suliban. Egy készüléken csak egyféle játék futott, ezért az osztályban a fiúk cserélgették egymás között. Kézenfekvő cél volt hát a közösségbe illeszkedve gyűjteni és megosztani ezeket.

Fiatal főhősünk azonban hamar belátja, hogy nincs abban az anyagi helyzetben, hogy az éves gyakoriságnál sűrűbben szerezzen be új játékokat, ezért más hobbi után néz.

A kisfiú a húsvéti locsolópénzzel és a közelgő szülinapra kérhető kívánsággal a zsebében tanácstalanul nézelődik a játékboltban. Mi lehet az a szívének kedves dolog („játék”), amire elköltheti most a pénzét és hosszabb távon is elkötelezheti magát mellette…?

Van az az érzés, amikor az ember egy pillanat alatt tényleg megvilágosodik.
Átfut rajtad valami, elgyengülsz, mindent megértesz, minden összeáll, talán még libabőrös is leszel.
Amikor meglátod A Lányt, akit később feleségül veszel.
Amikor elhatározod, hogy megveszed AZT a Motort.
Amikor először látsz kivonulni tűzoltókat és elhatározod, hogy te Tűzoltó leszel.
Amikor kalapál a szíved és felgyorsul a légzésed, amikor érzed, hogy most valami kurva jó dolog történik veled…

Amikor meglátod A DOBOZT.

Makettek, dobozban
*_*

Az első makett

Éppen 30 év telt el azóta, hogy abban a játékboltban megláttam egy F-4E Phantom II repülőgép makettjét, amit azonnal megvettem a mellette levő Tornado-val együtt. Apámmal még aznap össze is raktuk őket, persze megmosolyogtatóan amatőr minőségben.

Úgy emlékszem, a Tornado-t kék és narancssárga színekre kentem le az akkor beszerezhető temperával.

Academy 1:144 F-4E Phantom II
Az első makettem: Academy 1:144 F-4E Phantom II – Eléggé old school darab

Nincs is ezzel semmi gond, a legnagyobb profik is ügyetlen kezdők voltak egykor.

Az elején még nagyon keveset tud az ember a repülőtechnikáról. Időbe telik, mire megtanuljuk megkülönböztetni egymástól a gépeket, az elején még mindet egyformának látjuk. Kezdőként elég csak annyit megállapítani róla, hogy tetszik-e a színe vagy nem.

Minden más jönni fog később.

Egy másik nagy kedvenc: a Luftwaffe különleges festésű Phantom-ja Egy másik nagy kedvenc: a Luftwaffe különleges festésű Phantom-ja. Az álcaminta kidolgozásához német képzőművészeket is igénybe vettek (Fotó: globalaviationresource.com)

Fogj bele bátran

Csak az első 4-5 makett megépítése után fogod biztosan tudni, hogy szeretnéd-e folytatni.

Amikor  én kezdtem, akkor az egyetlen magyar nyelven fellelhető szakkönyv a „Légierő a konyhaasztalon” című könyv volt, mondhatni ezen nőttem fel. Ennek a borítóján látható (egy kicsit túlszaturált képen) az Izraeli Légierő egyik F-16-os vadászgépe. Akkor még fogalmam se volt róla, hogy milyen típusú gépet látok, de arról se, hogy melyik országnak mi a felségjelzése, csak nagyon tetszett a festési minta, ebbe szerettem bele.

Ezért is választottam az első képnek ezt a repülőgépet ehhez a bejegyzéshez, illetve itt van egy szép makett a kétüléses változatáról:

Őri Imre makettje az Izraeli Légierő F-16D Barak gépéről. Imádom ♥Őri Imre makettje az Izraeli Légierő F-16D Barak gépéről. Imádom ♥

F-16-os makettet sokáig nem tudtam venni, viszont vásároltam még egy Phantom-ot és arra vittem fel az F-16 os mintázatát. Tetszett a végeredmény és gyerekként egy cseppet sem zavart, hogy a valóságban nem létezik ilyen gép.

Ebben az egész játékban az a jó, hogy te döntheted el, mit alkotsz.
A te döntésed, hogy a kiválasztott gépet úgy építed meg, hogy valósághű legyen, vagy inkább olyan, amilyet te elképzelsz.
(Versenyeken van egyébként fantasy kategória, úgyhogy ne fogd vissza a fantáziád, mert díjat is nyerhetsz vele.)

A makettezés igazi értéke

A makettépítés lényege, hogy az alkotás örömet okozzon.

Nincs rajtad nyomás, annyit dolgozol vele, amennyit akarsz, olyanra készíted el a gépet, amilyen neked tetszik. Az egésznek a valódi eredménye pedig nem egy lefestett műanyagdarab, hanem egy elégedett Alkotó.

Ahogy a kezdőből gyakorlott makettezővé válsz,

  • rengeteg technikai tudást szedsz fel és nem csak a repülésről, katonai stratégiáról, történelemről, hanem a használt anyagokhoz kapcsolódóan sokkal ügyesebb leszel a barkácsolás területén is (legyen az fúrás, vágás, tömítés, csiszolás, festés, később maratás, fémmegmunkálás).
  • Türelmes emberré edződsz.
  • Gyakorlással a kézügyességed óriásit fejlődik még akkor is, ha az elején még úgy érzed, „botkezű” vagy ehhez.
  • Hozzászoksz az aprólékos, precíz munkavégzéshez.

Nagy kuplerájban halad egy másik F-16-os a megvalósulás útjánNagy kuplerájban halad egy másik F-16-os a megvalósulás útján

Te készen állsz?

Tudod már, hogy téged melyik szakterület vonz?

  • A katonai eszközök vagy a polgári járművek?
  • Légcsavaros vagy sugárhajtású?
  • Nyugati vagy szovjet?
  • Világháborús vagy modern?
  • Flottát építenél, vagy inkább diorámán alkotnád meg a történelem egy-egy darabkáját, mint egy 3D fotót?

A blogon nem elsősorban a haditechnikáról és a repülésről, hanem kifejezetten a makettekről és a makettezésről olvashatsz. Melyik dobozban mi van, milyen kiegészítőt érdemes beszerezni, honnan vegyél jól használható segédanyagokat, hol van letölthető szakirodalom – és ehhez hasonló érdekességek.
Nagyjából heti rendszerességgel fog felkerülni új anyag a kedvenc témákban.

Ha szeretnéd követni ezt a blogot, azt megteheted a Facebook-on vagy Instagram-on is, de a legjobb, ha az email címeddel feliratkozol a friss posztokra. Előre is köszönöm, hogy feliratkozol a blogomra:
Iratkozz fel

Nézd meg ezeket is: