Makettezés

Repülőgép-makettépítő blog

28 dec

Airfix 1:72 Fokker E.III Eindecker – Makettfestés ecsettel (is)

„Próbáljuk ki, hogy visszatérünk az alapokhoz és kizárólag ecset segítségével festjük le a makettünket! Nincs spray, nem használunk airbrush-t, csak ecsetet.”

Ez volt a 2021-es év utolsó makettező kihívása.
A kísérlethez az Airfix 2016-ban kiadott Fokker E.III Eindecker makettjét választottam. Azért ezt és nem az Eduard készletét szereztem be, mert egy összehasonlító videó alapján az látszott, hogy bár az Eduard kabinja kidolgozottabb és több matrica van a géphez, összességében az Airfix kitje részletgazdagabb.

Kapható hozzá Eduard gyármányú rézmaratás, amellyel a Spandau LMG 08 szinkronizált géppuska, valamint a pilótafülke, a motor és a huzalozás is feljavítható. Ezt most nem vettem meg, mert közel ugyanannyiba kerül, mint maga a kit, másrészt ezúttal nem a makett részletezése volt a lényeg, hanem a játék az ecsettel.

Egy egyszínű, könnyű szerkezetű repülőgépről beszélünk, amely az első világháború idején harcolt. Légcsavarja fából készült, ennek megjelenítése kihívást jelentett. A fa struktúrájának imitálása ecsetes festéssel lehetséges, eddig én még sose csináltam.

Mivel a gépen nincs átszóródásos álcafestés, ezért úgy gondoltam, ez a típus alkalmas lesz arra, hogy az egész makettet ecsettel festve készítsem el.
(Az átfedéses terepszínt sem lehetetlen megoldani ecsettel, de nem egyszerű. Azt sokkal könnyebb fújópisztollyal.)

A sárkány meglehetősen egyszerű, az illeszkedés elfogadható és mivel az alkatrészeken szinte egyáltalán nincs sorja, így a szerelés haladós, problémamentes.

Fa légcsavar festése

Egy réteg alapozó után egy homokbarna és egy sárgásbarna színnel megfestettem a fa rétegeit. Szándékosan sűrű festéket és rossz ecsetet használtam, hogy csíkos legyen a felület, ezzel is imitálva a fa textúráját. Erre ráerősítettem 2-3 réteg barna színű, nem túl híg olajfestékkel. Végül egy vastag réteg fényes lakkot kapott a légcsavar, melynek teljes száradása után festettem meg a propeller fém részét.

Festés ecsettel

Be kell ismernem: az ecsetes kihívás kifogott rajtam…
Több próbálkozásra sem sikerült szépen lefestenem a Fokker-t, mert a fedőszín első rétegével mindig felszedtem az alapozóként felvitt Mr Surfacer 1500-at. Mindkettőt Mr Color Leveling Thinner-rel hígítottam és valószínűleg ez okozta a problémát.


Ez a hígító ugyanis annyira hatékony oldószer is, hogy az 1:1 arányú keveréssel bizony bele lehet törölni az alapozásba. Airbrush használatával ez nem jelentene gondot, ecsettel viszont valami más gyártmányú festéket kellett volna használnom a Surfacer-re.
(Próbáltam Surfacer nélkül felvinni a festéket egy műanyag lapra, de úgy tűnt, alapozó nélkül nem tapad megfelelően.)

Nem túl szép, csíkos alapozás
Nem túl szép, csíkos alapozás


Így Karácsony körül nem lett volna egyszerű időben beszerezni másik festéket, úgyhogy el kellett döntenem, hogy ragaszkodok-e az ecsetéléshez és lesz, amilyen lesz – vagy pedig elengedem ezt a kihívást és kicsit szégyenkezve, de előveszem a pisztolyom és lefestem szépen a Fokker-t.

Az Airfix-nek ez egy olyan szépen sikerült készlete, ami szerintem megérdemli a törődést, ezért lemostam az egész törzset és a szárnyakat (Leveling Thinner-rel természetesen), majd airbrush-sal lefestettem újra.

Az Airfix a Humbrol festékeit adja meg a doboz hátulján levő útmutatón. Nem tudom, hogy a színek meghatározásánál ők mit követtek, nem is szeretnék vitatkozni velük, de én inkább ezen a videón látható replika gépet vettem irányadónak:

Ezen a felvételen egy olyan plexi szélvédő, valamint kipufogó is látható, amelyik sem a maketten, sem a korabeli fotókon nem látszik, így ezeket figyelmen kívül hagytam.
A gép színét a videó alapján próbáltam kikeverni a Mr Hobby színeiből.

Airfix 1:72 Fokker E.III Eindecker

Weathering és befejezés

A matricákkal semmi gondom nem volt: se nem túl vékony, se nem túl vastag, nem gyűrődik könnyen és nagyon szépen kifeszülnek a nagyobb darabok is.

A fém borítás színét AK Xtreme metal színnel fújtam fel. A felület textúráját szürkésfekete színű, híg olajfesték és szivacs segítségével próbáltam utánozni.

Imitáltam a motorburkolatra egy kis kipufogófüstöt, némi port a sárkány aljára, illetve az alapszín erősen világosított árnyalatával kiemeltem a vászon alatti bordákat.

Végül a lányom hajszálaiból elkészítettem a huzalozást.

Könnyen építhető, kezdőknek is ajánlott, „egyhétvégés” készlet.

Értékelés:4,5
Kidolgozás, részletezés:★★★★☆
Illesztés, építhetőség:★★★★★
Matricaválaszték:★★★★☆
Ár/érték arány:★★★★★

Ha szeretnéd követni ezt a blogot, azt megteheted a Facebook-on vagy Instagram-on is, de a legjobb, ha az email címeddel feliratkozol a friss posztokra. Előre is köszönöm, hogy feliratkozol a blogomra:
Iratkozz fel

Nézd meg ezeket is: