Makettezés

Repülőgép-makettépítő blog

02 jan

2022-es makettező tervek

Makettező (és minden más) szempontból 2021 nekem jó évem volt és azt szeretném, hogy 2022 még ennél is jobb legyen. Ezért kitűzök pár célt az idei évre, hogy év végén lássam: mennyire voltam eredményes a megvalósításban.

„Ha valamire van terv, akkor annak megvalósulására egy megatonnával több esély van, mint terv nélkül.”

Lehet, hogy időnként megjelenik majd egy-két olyan cikk, mint a „Hogyan válassz makettet ajándékba”, de a blog fő témája továbbra is a makettépítéseimről szóló posztok maradnak.

Új rovat indítását nem tervezem a blogon, viszont elindul egy cikksorozat a „100-as” gépekről. Ez a Trumpeter F-100F Super Sabre makettjével fog indulni, amit akkor vettem meg, amikor „megünnepeltem”, hogy lett 100 feliratkozóm az Instagram-on.
(Kövess Te is, mert az instára posztolok a legsűrűbben!)

A makettet akkor beelőzte egy csomó másik projekt, 2022-ben viszont szeretném megépíteni és még legalább két gépet a sorozatból.

Ezeket a maketteket építem meg 2022-ben

A terv szerint az F-15-ösök januári befejezésével egyelőre véget értek az 1:144-es projektek, ezért idén az 1:72-es méretarányú makettek lesznek többségben. Ha nem is ebben a sorrendben, de ezeket tervezem megépíteni:

 • Korábban beszerzésre került a már említett Trumpeter F-100F Super Sabre, őt terepszínű álcával szeretném elkészíteni.
 • Szintén az itthoni polcon várakozik egy Academy F-4J a VFMA-232 Red Devils századból. Ez is egy szuper jó készlet, még egy 2020-as verseny megnyerésekor kaptam a szponzortól, de még nem fogtam neki.
 • Karácsonyra kaptam a családomtól egy Hasegawa F9F-2 Panthert, ami sötétkék NAVY színekben fog elkészülni nálam.
 • Bár a kétüléses szürke MiG-23UB építése után megfogadtam, hogy „soha többet KP!”, azért mégis megvettem egy makettező cimbora KP MiG-19-es kitjét. Nagyon rákattantam az India-Pakisztán háborúra, sokat olvastam róla és már készen is van a cikk első fele, ami a megépítendő F-6C változatot mutatja be. Nagy valószínűséggel még az év első felében meg fogom építeni a pakisztáni kékes-szürke változatot.
 • Ha az Eduard januárban tényleg újra kiadja a MiG-15BiSz 1:72-es ProfiPACK-ját, akkor be kell szerezzek ebből egyet. De az 1:144-es UTI-nak se könnyű ellenállnom…
 • Az év legkomolyabb projektje egy Eduard F6F-5 magas szintű építése. Őt szeretném vinni a szolnoki makettversenyre, ezért vagy előre veszem, vagy majd csak 2023-ban viszem Szolnokra. Ha jól sikerül az építés, akkor nem csak egy sima cikk, hanem egy önálló kiadvány lesz róla.
 • Befejezésre vár egy megkezdett Hasegawa F-16A, amelynek folytatásához új kabintetőt kellett beszereznem. Ez meg is van, úgyhogy 2022-ben befejezem őt is. A cél egy erősen kopottas, öreg gép ábrázolása.
 • Mivel 2022 a kínai horoszkóp szerint a Tigris éve lesz, ezért lehet, hogy építek valami sárga-fekete csíkosat.
  (Nem mintha nagyon meghatna a horoszkóp, de indoknak tökéletes.)
 • Sorsára vár a szekrény tetején egy 1:48-as Italeri Kamov Ka-50-es, amihez nincsenek meg a matricák. Ezt a készletet 16 évvel ezelőtt kaptam azzal, hogy „majd rakd össze, ha lesz rá időd”… Ő van a sor végén, ha jut rá idő és lelkesedés, akkor megépítem.
 • Utolsóként került fel a listára a HA-LIX lajstromjelű Li-2-es. Szilveszter napján néztem meg a Netflix-en a Szabadság különjárat című filmet, melynek története a gép megépítésére inspirál. Valószínűleg Amodel lesz, HAD matricákkal.

2020-ban 13, 2021-ben 12 makettet fejeztem be és 2022-ben is körülbelül ennyit szeretnék megépíteni.

Ők már a polcon várakoznak.
Ezt a fotót a a „Hogyan válassz makettet ajándékba” című cikkhez csináltam, ezért a karácsonyi bazár mögötte.

Folytatódnak a kihívások

Jó kis csapat gyűlt össze a Makettépítő kihívások nevű Facebook csoportban és jó móka volt az októberi 10.10-es kihívás is. Év végéig tartott az Ecsetmester 2021 kihívás (amibe nekem beletörött a bicskám), úgyhogy ez 2022-ben is biztosan folytatódni fog.

Négy speedbuild meghirdetését tervezem, illetve lesz egy csoportos építés, amikor ugyanazt fogjuk építeni.

Maradjunk kapcsolatban

Biztos vagyok benne, hogy 2022-ben több személyes és online konzultációm lesz azokkal a mesterekkel, akik mentorálnak.

Új csatorna (videó vagy podcast) beindítását nem tervezem, csak ezzel a bloggal foglalkozok.
Szeretném, ha minél többen iratkoznátok fel a hírlevelemre és csatlakoznátok a Facebook csoporthoz.

Iratkozz fel

Nézd meg ezeket is: