Makettezés

Repülőgép-makettépítő blog

25 nov

Hogyan válassz makettet ajándékba?

2023-ra frissítve.

Felmerülhet benned a kérdés, hogy ha a fiad / férjed / tesód / vagy éppen édesapád szekrénye már tele van bontatlan makettekkel, akkor ugyan kell-e még egy újabb? Nos,

igen, kell. 🙂

Lehet, hogy az életben nem lesz összerakva, de bontatlan vagy megkezdtett maketteket gyűjteni, birtokolni, tudni, hogy megvan és bármikor megépíthetjük, ez nekünk hasonlóan jó érzés, mintha készen ott állna a vitrinben.

Most, hogy ezt tisztáztuk, lépjünk is túl ezen a kérdésen és lássuk, hogyan tudod kiválasztani a számára legoptimálisabb ajándékot!

Írjon kívánságlistát vagy legyen meglepetés

Ezt a cikket nőknek írtam. Olyan nőknek, akik szeretnének valami jó ajándékot venni a velük élő makettező férfinek, de ők maguk nem értenek se a makettekhez, se a haditechnikához. Ezért ebben a cikkben nem lesznek érthetetlen paraméterek, kategóriák, bonyolult technikai dolgok.
(Vagyis lesznek, de érteni fogod.)

Ha nem szeretnél semekkora kockázatot sem vállalni, akkor azt javaslom, írass a makettezővel kívánságlistát.

Ez a legegyszerűbb, mert az alapján, amiket leír, beütöd a keresőbe, kiválasztasz egy (lehetőleg magyar) webshopot, onnan megrendeled, kiszállítják neked, Te becsomizod és kész is vagy.
Ezzel nem lősz mellé ugyan, de nem lesz benne semmi személyes.

Ajándékutalvány, vásárlási utalvány

Ez egy fokkal jobb, mintha pénzt adnál karácsonyra azzal, hogy „vegyél magadnak, amit szeretnél”.

Praktikus ajándéknak tűnik, de egy akármekkora összegű ajándékutalvány sem adja meg azt az érzést, mint amikor szenteste izgalommal kibontogatjuk a dobozt és a fahéj illatú forralt bort kortyolgatva jelentőségteljeseket hümmögve átnézzük egy új makett alkatrészeit.

Ha mégis az ajándékutalvány mellett döntesz, akkor tudnod kell, hogy csak néhány magyar webshopban van lehetőség ajándékutalványt vásárolni.
Benne van a pakliban, hogy olyan webshopba szóló ajándékutalványt veszel meg, ahol nincs is olyan termék, amit a megajándékozott megvenne, vagy mert más gyártmányú festékeket használ, vagy valami miatt egyszerűen nem szeret abban a webshopban vásárolni.

Válasszon ajándékot a Nő

Ha úgy döntesz, szeretnél igazi meglepetést okozni és vinnél bele valami személyeset is, akkor válaszd az én módszerem: nálunk a lányok titokban választják ki, hogy milyen makettet fognak ajándékozni nekem.

Ehhez annyi támpontot adok, hogy összeválogatom azokat a maketteket, amiket valamikor a közeljövőben meg szeretnék építeni. Olyan készleteket gyűjtök össze, amelyek nem túl drágák és/vagy nem is túl bonyolultak, azaz könnyű építést ígérnek.

Általában 4-5 makettet gyűjtök össze és a kedvenc webshopom linkjeivel átküldöm a lányoknak.
Néha írok is hozzájuk 1-1 mondatot, hogy melyik gép miről nevezetes.
Ezután ők választják ki azt az egyet, ami a karácsonyfa alá kerül.

Mivel csak az ünnepi ajándékbontogatáskor látom meg, hogy mit kaptam, így megvan a meglepetés is, de ki van zárva az a kényelmetlen helyzet, hogy esetleg egy nem megfelelő makett lett megvéve.
Az ajándékot pedig azzal teszik személyessé, hogy elmondják, miért éppen a kiválasztott repülőgép tetszett nekik.

Ezt a MiG-15 makettet a lányaimtól kaptam az egyik karácsonyra és a következő évben két versenyen is nyertem vele.
Amikor elkészült, a Feleségem megkérdezte, hogy „ennek miért nincs rendes orra?” – hát imádom! 😀 ❤

Meglepetés teljes titokban

Ha egyáltalán nem szeretnéd megbeszélni vele, hogy mit fog kapni tőled és úgy döntesz, makettet veszel neki, az a legnehezebb pálya. De nem vagy magadra hagyva, adok jól használható tippeket:

1. Olvasd le a dobozról a legfontosabb infókat!
A legtöbb makettező szekrényében, szobájában lapulnak (vagy inkább tornyosulnak) makettdobozok valahol. Valószínűleg vannak megépítésre váró, bontatlan dobozban álló készletek, de az is lehet, hogy megvannak a kész makettek dobozai is.

Minden doboz tetején vagy oldalán fel van tüntetve egy szám, ami nagyon fontos: ez a makett méretaránya.
Azért fontos, mert a legtöbb makettező elköteleződik egy vagy két méretarányban és csak az ebbe illő maketteket gyűjti. (Máskülönben túl nagy méretbeli eltérés lenne két makett között.)

Ez a szám mindig úgy néz ki, hogy „1-kettőspont-egy másik szám” (pl. 1:72) vagy pedig „1-perjel-egy másik szám” (pl. 1/72) és legtöbbször utánaírják, hogy „scale” (magyarul „méretarány” ).

Repülőgépmaketteknél az 1/200 és az 1/144 kicsi, az 1/72 és az 1/48 közepes, az 1/32 méretarány pedig nagynak számít. (Jármű és harcjármű maketteknél vannak más méretarányok is: 1/35, 1/24, 1/16, stb.)
Ezek 1/72-es makettek dobozai:

Ajándék makettek

Figyeld meg, hogy az otthon levő dobozokon mik a leggyakoribb méretarányok és a webshopban ezekben a méretarányokban keresgélj makettet!
Így a kiválasztott makett méretben illeszkedni fog a meglévőkhöz és ez fontos.

2. NE. VEGYÉL. OLCSÓT.

Ez nem marketing-rizsa, hanem jótanács.
A jó minőségű makettekért ugyanis simán megadjuk a magasabb árat, tehát amit olcsón kínálnak, azzal valami gáz van. Szívás lesz az építés és nem jó élmények fognak kapcsolódni hozzá, ezért inkább ne.

Hogy mi számít olcsónak?
Repülőgép makettek esetében nagy általánosságban azt tudom mondani, hogy 2023-ban a 6.000 Ft alatti készletek olcsónak és kerülendőnek számítanak. Kivéve néhány gyártót, akik minden árkategóriában jó, vagy nagyon jó minőségű makettet kínálnak, úgyhogy tőlük nyugodtan lehet venni 6.000 Ft-nál olcsóbb maketteket is.

Melyek a (szerintem) megbízható gyártók?
Nem nagyon fogsz mellélőni, ha a webshopban csak ezen gyártók termékei közül válogatsz:

 • Eduard
 • Great Wall Hobby
 • Special Hobby
 • Tamiya
 • Trumpeter
 • Clear Prop

Ezen kívül nem rossz még:

 • Academy
 • Airfix
 • HobbyBoss
 • Zvezda
 • Hasegawa

Ha Te fontosnak érzed, hogy magyar cégtől vásárolj, akkor keresd a Balaton Modell, az SBS Model és a Red Fox termékeit!

Van még egy csomó gyártó, akiktől érdemes vásárolni, de őket most vagy azért nem sorolom fel, mert nagyon szűk a kínálatuk, vagy pedig nagyon nagy a minőségi szórás és lehet találni tőlük egész jót és szörnyen rosszat egyaránt.
Én a fentieket jó szívvel javaslom.

3. Nézd meg, milyen makettek készültek el eddig

…és vásárolj ahhoz hasonlót, mert akkor nagy valószínűséggel beletalálsz az érdeklődési körébe!

Megvan már a méretarány, és tudjuk azt is, melyik gyártótól érdemes vásárolni. De tovább kell szűkíteni a kört azzal, hogy milyen típus lenne jó?

Vizsgáld meg a polcon vagy vitrinben álló kész maketteket, meg a szekrényben álló dobozok fedelén levő fotókat és próbálj hasonlóságokat felfedezni köztük.

Ez a legnehezebb rész: hozzá nem értő számára eltalálni egy makettező érdeklődési körét.
De ha alaposan megfigyeled a maketteket, akkor fel tudod fedezni a különbségeket és hasonlóságokat:

 • A legtöbb repülőgépmakett orrán propeller van? Akkor az I. és a II. világháborús gépeket érdemes keresned, mert az a korszak érdekli. Kedvelt méretarány az 1/48 és 1/32.
 • A gépek szárnyai alatt több (2, 4, esetleg 6) motor vagy hajtómű van? Azok a valóságban nagy méretű bombázók és teherszállító gépek, őket többnyire 1/144-es vagy 1/72-es méretarányban szokás építeni.
 • Ha többségében olyan makettet látsz, ami űrhajóra hasonlít, akkor a sci-fi kategóriában kell keresgélned.
 • Sok olyan repülőgépe van, amelyiknek a „farkán” vagy a törzsén egy nagy vörös csillag van? Akkor az orosz/szovjet haditechnika szerelmesével van dolgunk. Neki olyan makettet vegyél, aminek az elnevezése „oroszos”, például: Szuhoj, Jakovlev, Tupoljev, Mig, vagy ilyesmi. Sajna ezeket rövidítve fogod látni: Su-, Jak-, Tu-, stb.
 • Ezek mind katonai gépek, ezért talán akkor van könnyebb dolgod, ha többségében utasszállító gépeket látsz a vitrinben, azokat a legkönnyebb felismerni. Őket is többnyire az 1/144-es méretarányban találod meg.
Ezek sugárhajtóműves vadászgépek. A legtöbbet az 1/72 és az 1/48 méretarányban találni meg

4. Kérdezd az eladót

Most már tudod, melyik gyártótól érdemes vásárolni, azt is tudod, hogy mennyiért és azt is ki tudod deríteni, hogy melyik méretarány a megfelelő.
Ha az előző pont túl bonyolult, vagy azt látod, hogy van mindenből mindenféle, akkor nyugodtan írj emailt bármelyik webshopnak, segíteni fognak, ha megadsz nekik minél több támpontot.

Jó megoldás, ha lefotózod az elkészült maketteket és megmutatod az eladónak azzal, hogy ajánljon ebbe a flottába illő maketteket.

Remélem tudtam segíteni.

Ha megvan a karácsonyi ajándék, akkor várjuk a makettező kollégát a „Makettépítő kihívások” nevű Facebook csoportba!

Borítókép: freestocks / Unsplash

Nézd meg ezeket is: