Makettezés

Repülőgép-makettépítő blog

20 febr

Mennyibe kerül a makettezés?

Ha kapnál egy 500 000 Ft-os makett-utalványt mire költenéd?”

Ezt a kérdést tették fel a szívecskés makkett csoportban és el is kezdtem számolgatni, hogy mire lenne elég fél millió forint 2021-ben, ha csak makettekre költeném:

Egész véletlenül van is egy Excel táblázatom azokról a készletekről, amelyeket szeretnék még megépíteni. Ezek mind 1:72-es méretarányú repülőgépek és jelenleg 73 db van a listámon.
Kigyűjtöttem, hogy melyik kit mennyibe kerül és az jött ki, hogy ezek átlagosan 6.973 Ft-ba kerülő makettek.

Mivel nekem 73 db van a kívánságlistámon, így a kérdést gyakorlatilag kimaxolva 509.029 Ft-ot költenék ennyi makettre, ha az árak később sem változnának.

Csakhogy…. hozzá kell számolni azt is, hogy a készleteken kívül mire költünk még, hogy a végeredmény egy szép repülőgépmakett legyen?

A fotó a singaporemodeller.blogspot.com oldalról van
A fotó a singaporemodeller.blogspot.com oldalról van

Kiegészítők, feljavítók, festékek, segédanyagok ára

Biztosan nem fogok minden maketthez műgyanta és/vagy fotomaratott réz kiegészítőket vásárolni, talán a feléhez. Ezek a kiegészítők 1:72 méretarányban nagy átlagban 2-6.000 Ft között kaphatók, az ennél drágábbak többnyire a nagyobb bombázó gépekhez valók.

Úgy számolhatok, hogy ha a kívánságlistán levő makettek kb. feléhez fel fogok használni legalább 1 (de inkább 2) feljavító szettet, akkor ezek átlagos 4.000 Ft körüli árával számolva hozzávetőleg további 300.000 Ft körüli összegre lesz szükség.

14 ml-es Mig Ammo akril festékek, higító, ecsetmosó, retarder és a festék áttetszővé tételéhez transparator
14 ml-es Mig Ammo akril festékek, higító, ecsetmosó, retarder és a festék áttetszővé tételéhez transparator

Bár egy 1:72-es léptékben kicsinyített repülőgép festéséhez nem fogy el egy 10 ml-es festék még akkor sem, ha egyszínű az a gép, mégis nagyjából számolhatunk úgy, hogy makettenként átlagosan 2 újabb tégely festéket meg kell vásárolni. Vagy azért mert nem volt meg az a szín, vagy elfogyott vagy elöregedett.

Alapozó, higító, ragasztó és lakk minden maketthez fogy még akkor is, ha festéket pont nem kell vásárolni hozzá. Az elhasználódott ecsetek és pengék helyett újakat kell beszerezni, továbbá tömítő- és csiszoló-, valamint maszkoló anyagokat is kell venni néha.
Ezek pótlására azt gondolom, makettenként 3.000 Ft pluszköltség nagyvonalúan elengendő, ez esetemben összesen 219.000 Ft lesz.

Mindent összeadva az jön ki, hogy 73 db 1:72-es makett ára (509.029 Ft) az opcionális kiegészítőkkel (300.000 Ft) és a fogyó segédanyagok pótlásával (219.000 Ft), valamint 10% ráhagyással (ez az impulzusvásárlások és az „amiket kifelejtettem” dolgok) összesen körlülbelül 1.130.832 Ft-ot fogok erre elkölteni.

Sajnos hozzá kell számolni a kiszállítás költségét, ami torzítani fogja a végeredményt, hiszen azt nem közvetlenül a makettezésre fogom költeni, mégis ki kell fizetni.
Ha hármasával veszem a maketteket, az 25 x 1.600 Ft kb., tehát további 40.000 Ft is terheli a büdzsét. Hiába van a jobb webshopokban ingyen kiszállítás bizonyos összeg felett, valamennyi postaköltséggel akkor is számolni kell, mert nem lehet mindent megvenni egy helyen.

Mennyi idő megépíteni egy makettet?

Itt kizárólag a saját tempómmal számolhatok, ami azt jelenti, hogy egy 1:72-es repülőgépmakett nálam átlagosan 1 vagy 2 hónap alatt készül el.
(De ebben benne van az is, hogy ezen a héten például még nem is építettem, csak fotókat, cikkeket, adatokat gyűjtöttem és rendszereztem a készülő maketthez – és már szombat van!)

Tavaly egy 144-es méretarányú makett építésével vettem részt a heti online makettversenyen, aminek a lényege az volt, hogy mindössze 7 nap alatt készüljön el a benevezett mű.
Egy komolyabb versenymakett elkészítése azonban nem ritkán egy évig is eltarthat.

Egy hét alatt megépített MiG-15-ös
Egy hét alatt megépített MiG-15-ös

A 2020-as év karanténos hónapjai alatt én 13 repülőgépmakettet fejeztem be (dobozbontástól a vitrinig) és egyet felújítottam. A makettek építése azonban egyénenként és témánként is valóban nagyon eltérő lehet.

Ha arra számítok, hogy a jövőben is elegendő időt tudok fordítani a hobbimra és leszek annyira aktív, hogy minden hónapban befejezzek egy-egy repülőgépmakettet, akkor kicsit több mint 6 év alatt fogok a végére érni a 73 db-os kívánságlistámnak. Ez idő alatt fogom elkölteni a fent kiszámolt (és postaköltséggel együtt felkerekített) körülbelül 1,2 millió Ft-ot, azaz átlagosan havonta kevesebb, mint 16.500 Ft-ot.

Ennyibe kerül nekem a makettezés, mint örömforrás. 🙂

Ha van kedved, ez alatt a Facebook poszt alatt írd meg, Nálad hogyan alakulnak ezek a számok!


Ha szeretnéd követni ezt a blogot, azt megteheted a Facebook-on vagy Instagram-on is, de a legjobb, ha az email címeddel feliratkozol a friss posztokra. Előre is köszönöm, hogy feliratkozol a blogomra:
Iratkozz fel

Nézd meg ezeket is: