Makettezés

Repülőgép-makettépítő blog

15 febr

Revell 1:144 Hawker Hunter örömmakettezés

Talán nem sértek meg senkit, ha azt mondom: katonai repülőgépek témában az 1:144-es méretarányú makettek a „játékrepcsi” kategóriába tartoznak.

Méretük miatt ezek kevésbé részletes, egyszerű, cserébe viszont olcsó és gyorsan építehető készletek.

1:144-es makettek
Az 1:144-es flottám

Egyszerűségük miatt kezdő makettezőknek szokták ajánlani őket (én is ilyen méretarányú makettekkel kezdtem).
De az igazság az, hogy a kezdőknek nem feltétlenül kicsi és olcsó, hanem inkább precízen gyártott, jól illeszkedő, egyszerűen építhető készletekkel érdemes kezdeniük, mert ezekkel könnyen lehet sikerélményt elérni. Ez viszont nem igaz általánosan az 1:144-es méretarányú makettekre, mert bőven bele lehet futni olyan régebbi kitekbe, amelyek az építéssel csak bosszúságot okoznak és később donorként végzik a makettező fiókjában.

A Revell 04039 számú készletéből viszont egy egész szépen kidolgozott, jól illeszkedő Hawker Hunter FGA.9 építhető. Az alkatrészek nincsenek tele sorjával, a panelvonalak szépek, a pilótafülke is a méretaránynak megfelően részletezett, szóval mondhatni problémamentesen megépíthető a makett. Én még 2005-ben vettem egyet (úgy emlékszem) Győrben, a MegaMakett nevű boltban.

Az akkori tudásszintem szerint összeraktam és egy palackról működtetett, műanyag testű fújópisztollyal lefújtam. (Akkoriban erre volt csak pénzem.) 🙂

Később megszületett a kislányom, aki meglehetősen lehasználta a Hawker Huntert: a futók és függesztmények után további fődarabok is elkezdtek lefogyatkozni róla…

Revell #04039 Hawker Hunter FGA.9

Amikor újrakezdtem a makettezést, elhatároztam, hogy megépítem újra ezt a készletet, mivel jó emlékeim voltak róla.

A kit sajnos már nem kapható sehol, ezért megkérdeztem a szaktársakat az „Ezt a makettet keresem” Facebook csoportban, hogy van-e valakinek ilyenből eladó. Szerencsére itt sikerült is vennem egy bontatlan készletet, az év elején pedig neki is fogtam az építésének. (De 1:144-es Intrudert és Starfighter kiteet továbbra is keresek!)

Az építésről nincs sok mesélnivaló: a kit mindössze 45 alkatrészből áll, melyeket egy átlátszó és két olívzöld kereten kapunk. A főfutók szárairól pótoltam a hiányzó darabokat, illetve képek alapján kicsit kiigazítottam a gépágyúk alkatrészeit.

A festéshez használt zöld színt a Mig 206 (FS34079) és 238 (FS34092) festékeiből, a szürkés kéket a 203 (FS36375) és a 250 színekből kevertem ki, majd lakkozás előtt átködöltem a kékes szürke nagyon híg színével. Nagy biztonsággal állíthatom, hogy nem felelnek meg az eredeti álcázó színeknek, csak hasonlítanak rá éppen annyira, ami nekem már megfelel ehhez a maketthez.

A gép aljára aluminium színt javasol a Revell, ami viszont szerintem eltér az eredetitől:

Alulra a Mr Color 338 (FS36495) színt fújtam, ez valamelyest hasonlít az eredetire.

A dobozból a RAF és a Svájci légierő egy-egy gépe építhető meg, én ez utóbbi mellett döntöttem, mert az mégis csak ritkább, mint egy újabb angol felségjelű gép.
Matricaként találunk egy széles fehér csíkot, amit a géptörzs szárny mögötti szekciójára szeretne helyeztetni a Revell. De ahogy a fenti fotón látszik, a 21. repülőszázad J-4102 lajstromjelű gépe enélkül is repült valamikor, ezért inkább a csík nélkül készítettem el.

Ebben a méretarányban szerintem nem lehet elég jól visszaadni az álcázó színek közti vékony átmenetet, ezért maszkolással készítettem el a foltokat. Nem volt kedvem maszkoló szalaggal és kisollóval hosszasan bíbelődni, ezért (ismét csak kalandvágyból) elővettem a Humbroll maszkoló folyadékát.

Ehhez a lila szmötyihez kapcsolódó híresztelések sajnos nem alaptalanok: eltávolítása után nálam is foltot hagyott a festéken, több helyen rá kellett javítani.
Óriási mák volt, hogy sikerült nagyjából azonos színeket összelötybölni másodszorra is.

Fényes lakk után feldobáltam rá a matricákat (a hajtómű beömlők előtti piros háromszögek kicsit feljebb kerültek, mint jó lenne), majd befolyattam a panelvonalakat és az AK selyemfényű lakkjával zártam le.

A 2005-ben összerakott Haker Hunter megmaradt roncsa és a 2021-ben épített makettem:

Értékelés:4,25
Kidolgozás, részletezés:★★★★☆
Illesztés, építhetőség:★★★★★
Matricaválaszték:★★★☆☆
Ár/érték arány:★★★★★

Ha szeretnéd követni ezt a blogot, azt megteheted a Facebook-on vagy Instagram-on is, de a legjobb, ha az email címeddel feliratkozol a friss posztokra. Előre is köszönöm, hogy feliratkozol a blogomra:
Iratkozz fel

Nézd meg ezeket is: