Makettezés

Repülőgép-makettépítő blog

24 dec

Revell 1:121 Darth Vader’s TIE Advanced x1 Karácsonyra

Vejem nagy Star wars fan, ezért gondoltam Karácsonyra építek neki egy TIE Fighter makettet.
Pontosabban a TIE Fighter-ek egy kísérleti prototípusát, a TIE Advanced x1-et, amellyel kizárólag Darth Vader, illetve néhány kivételes birodalmi pilóta repülhetett.

A módosított változat a hagyományos TIE Fighter-ekhez képest gyorsabb és jobban manőverezhetőbb volt, valamint nagyobb tűzerővel rendelkezett.

Revell 1:121 Tie Fighter

A Star Wars témában kiadott Revell maketteket egyforma méretű dobozban adja a gyártó, de maguk a járművek nem egységes méretarányúak. (A csomagolásuk viszont igen.) 🙄
Így lett a TIE/x1 is ilyen lehetetlen 1:121 méretarányú, illetve a Revell kiadott egy nagyobb – szintén sehova se illeszkedő – 1:57-es változatot is. Aki szeretné komolyabban venni, annak inkább a Bandai vagy a Fine Molds 1:72-es készletét ajánlanám.

Ettől eltekintve ez a Revell készlet szépen részletezett, van hozzá egy Darth Vader figura és egy tisztességes pilótafülke.

Jómagam megnéztem csak párszor a Star wars filmeket és néha viccből zümmögök a zseblámpával, de egyébként nem vagyok egy nagy SW fan. Annyit tudok, hogy a filmben akkor tűnik fel először ez a jármű, amikor a lázadók megtámadják az eredeti Halálcsillagot és Dart Vader ennek védelmében a helyszínre siet ezzel a géppel.
Egyébként nincsenek mélyreható ismereteim a típusról.

Egyetlen barátom van, aki mélyebben foglalkozik sci-fi-vel, ezért az ő tanácsát kértem, hogy mire érdemes figyelni egy TIE Fighter építésekor (habár a Star wars nem sci-fi, hanem fantasy, de ezen most ne akadjunk fenn).
Szóval Dobó Jani tanácsai és iránymutatása szerint fogtam neki a makettnek, hiszen ő sokkal felkészültebb ebben a témában és tudott adni képeket az eredeti díszletről is.

Világossá vált, hogy háromféleképpen szokás TIE Fighter makettet készíteni:

  • Mivel akkoriban még nem igazán volt használható szinten a CGI, ezért a jelenetekhez maketteket készítettek. Úgyhogy az első módszer szerint elkészíthetjük a film forgatása során használt makett másolatát. (Ez lenne a „makett makettezése…”)
    Evvel az a helyzet, hogy ez a makett önmagában meglehetősen „lapos” kinézetű és a bevilágítás során kapja jellegzetes megjelenését. Aki tehát ilyet épít, annak érdemes a megfelelő bevilágításról is gondoskodni.

  • A másik lehetőség, hogy olyan megjelenéssel festjük meg a makettet, ahogy a filmben látjuk. Ez tűnt számomra a legvonzóbbnak.

  • Harmadik opció lehet még, hogy művészkedés címén baromkodunk valami elszállt dolgot, egy what if TIE Fighter-t, ami újragondolná az eredeti alkotást.
    Mivel ez a makett ajándékba lesz egy rajongó számára, így ez alkalommal nem szórakoztatnám ilyesmivel…

A Revell TIE Advanced x1 makettje jól illeszkedik, nincs rajta sorja. Mindössze a szárnyak belépőjébe süllyesztett panelnél kellett tömíteni. Oda kell figyelni arra, hogy a ragasztandó alkatrészek szorosan össze legyenek nyomva és akkor nincs vele gond.
A műanyag színe nagyon hasonlít az Airfix új szerszámos kiteknél használt alapanyaghoz, de annál valamivel ridegebbnek, keményebbnek tűnik.

A leírás szerint a forgatáson használt stúdiómakett alapszíne Tamiya TS-32 Hazy Grey spay volt. Ehhez nagyon közeli szín a fehérrel 1:1 arányban világosított XF-82 Ocean Gray 2.
Az XF-82 helyettesíthető a Vallejo 71.273, a Hataka HTK-_032, MIG 0245, AK RC288, vagy akinek van még Humbrol 106 és Model Master 2057 színekkel. Nekem Mr. Color C362 van itthon, ami ugyanolyan jó.
A makett festési útmutatója egyébként szemérmesen nem is javasol semmit a hajótest színéhez.

A kabin belső színeihez a Revell a saját 76, 79 és 302 számú színeit tartja megfelelőnek. Mivel nincseken itthon Revell festékeim, ezért ezek helyett a Mr. Hobby H317, H331 és H77 színeit használtam, melyek közelítőleg megfelelnek. A fém színt AK Xtreme metal-lal festettem.

A fotók elkészítése után tűnt fel, hogy a kicsi méret ellenére azért lehetne még részletezni Darth Vader maszkját. Azonban kidobott idő lenne, mert a kabinban talán a figura sziluettje fog csak látszani.

János tanácsára a solar paneleket fényes feketére festettem és nem is csináltam vele mást. Ezeket kimaszkoltam és így folytattam a munkát.

Az alapozás után láthatóbbá váltak a felület hibái: tömíteni kellett a belépőéleket és kisebb beszívódásnyomokat a hajótest elején és felső részén.
Sajnos már csak a törzsfelek összeragasztása után vettem észre, hogy az ablakkeret és törzs között jókora árok van. Ezt hígított Surfacer-rel töltöttem fel, több menetben. (Egyszerűbb lett volna pillanatragasztóval, de nem kockáztattam meg, hogy megmarja az átlátszó alkatrészt.)

Az ablak két oldalán van egy-egy „U” alakú alkatrész, ami hiányzik a makettről. Ezt vékony sztirol lapból kivágva próbáltam utánozni.

Az újabb alapozás után előárnyékoltam a makettet, vagyis fehérrel kivilágosítottam azokat a részeket, amelyek világosabbak lennének, ha felülről érné fény az űrhajót.
A panelek közepét az alapszín fehérrel kevert mixtúrájával világosítottam. Ez után egy vékony réteg Mr. Color C362 szín került a gépre, majd felül fehér szárazecseteléssel ismét rásegítettem az élek kiemelésére.

Mr. Hobby H331 sötétszürkére festettem az ablakkeretet.
Az űrhajó hátsó oldalára elvileg 4 db piros matricát kellene ragasztani a Revell útmutatója szerint. Ezek valószínűleg a műszaki leírás szerinti „dupla ion meghajtás” valamilyen részei, azonban a makett vonalai és alkatrészei közel sincsenek összhangban az útmutatón levő rajzzal. Vagyis nem lehet pontosan tudni, hova kéne ragasztani a pöttyöket.
Matricázás helyett készítettem négy aprócska furatot a megfelelőnek gondolt helyekre és átlátszó piros festéket cseppentettem bele.

A Revell TIE/x1 hátulja egyébént alig hasonlít a filmben használt makettre. Aki pontosan szeretné megépítni, az számítson arra, hogy tetemes scratch-elés vár rá.
Ilyen volt az eredeti:

A panelvonalakat befolyattam híg kékes fekete olajfestékkel és igazából kész is voltam, mert Darth Vader TIE/x1-ére nem voltak jellemzőek a látható festékleverődések, karcolások, megfolyások.
Aki mégis spanyol stílusú festéssel szeretné elkészíteni a makettet, annak ajánlom figyelmébe a The Weathering Aircraft 20 – One color című kiadványban Alex Hernández cikkét.

Forrás: The Weathering Aircraft 20 – One color
Support: DJ

A kiegészítők nélküli alapmakett értékelése:

Értékelés:5/4,5
Kidolgozás, részletezés:★★★★☆
Illesztés, építhetőség:★★★★☆
Matricaválaszték:★★★★★
Ár/érték arány:★★★★★

Ha szeretnéd követni ezt a blogot, azt megteheted a Facebook-on vagy Instagram-on is, de a legjobb, ha az email címeddel feliratkozol a friss posztokra. Előre is köszönöm, hogy feliratkozol a blogomra:
Iratkozz fel

Nézd meg ezeket is: