Makettezés

Repülőgép-makettépítő blog

01 jan

Ez volt 2022-ben

2021 végén összeírtam néhány célt, amelyeket a makettező életemben szerettem volna elérni.
Lássuk először, hogy ezekből mennyit sikerült megvalósítani (dőlt betűvel írtam hozzá az eredeti, egy évvel ezelőtti szöveghez):

 • Úgy terveztem, hogy 2022-ben elindul egy cikksorozat a „100-as” gépekről.
  Ez a Trumpeter F-100F Super Sabre makettjével indult volna, amit akkor vettem meg, amikor „megünnepeltem”, hogy lett 100 feliratkozóm az Instagram-on. 🤩
  (Kövess Te is, mert az instára posztolok olyasmit, amiket máshova nem!)
  Ez a projekt tolódik 2023-ra. De olyannyira, hogy 2023-ban a cél csak az 1:72-es kitek (F-101 Voodoo „Hawk One” festéssel, F–102 Delta Dagger, F–104 Starfighter, F–105 Thunderchief, F-106 Delta Dart, F-107 Ultra Sabre) és kiegészítőik összegyűjtése lesz. Valószínűleg majd csak 24-ben kezdem el építeni a sorozatot.

 • A terv szerint az F-15-ösök (2022.) januári befejezésével véget értek volna az 1:144-es projektek.
  Ettől jelentősen eltértem, mert a két F-15-ösből az első áprilisban, a második meg csak júliusban készült el. A kettő között viszont befejeztem egy 1:144-es TF-104G Starfightert és két MiG-15UTI-t ebben a méretarányban.

 • Továbbra is az itthoni polcon várakozik egy Academy F-4J a VFMA-232 Red Devils századból. Ez is egy szuper jó készlet, még egy 2020-as verseny megnyerésekor kaptam a szponzortól, de 2022-ben sem fogtam még neki. Átcsúszik 2023-ra.

 • (2021.) Karácsonyra kaptam a családomtól egy Hasegawa F9F-2 Panthert, ami sötétkék NAVY színekben fog elkészülni nálam. – Ez áprilisban el is készült és a felvidéki versenyen aranyat kapott.

 • Bár a kétüléses szürke MiG-23UB építése után megfogadtam, hogy „soha többet KP!”, azért mégis megvettem egy makettező cimbora KP MiG-19-es kitjét. Nagyon rákattantam az India-Pakisztán háborúra, sokat olvastam róla és már készen is van a cikk első fele, ami a megépítendő F-6C változatot mutatja be. – Még 2022. első felében akartam megépíteni a pakisztáni kékes-szürke változatot, de nem fogtam neki. 2023-ra tolódik át.

 • Ha az Eduard (2022.) januárban tényleg újra kiadja a MiG-15BiSz 1:72-es ProfiPACK-ját, akkor be kell szerezzek ebből egyet. De az 1:144-es UTI-nak se könnyű ellenállnom… – ezt írtam tavaly és ahogy megjelent, meg is vettem ProfiPACK-ot, meg egy csomó minden mást is hozzá (lásd lejjebb).
  A nehezen beszerezhető 144-es UTI-knak sem tudtam ellenállni, nyáron megépítettem mindkettőt.

 • Az év legkomolyabb projektje egy Eduard F6F-5 magas szintű építése lett volna. – Őt szerettem volna vinni a szolnoki makettversenyre, de teljesen külső ívre került a projekt, az sem biztos, hogy 2023-ban megvalósul. Még gyűjtögetem hozzá a kiegészítőket, amik mostanra több mint másfélszer annyiba kerülnek, mint amikor kitaláltam ezt a projektet…

 • Réges régi adósságként befejezésre vár egy megkezdett Hasegawa F-16A, amelynek folytatásához új kabintetőt kellett beszereznem. Ez meg is van, úgyhogy 2022-ben újraindult a közel 20 éves makett építése. A cél egy erősen kopottas, öreg gép ábrázolása volt. – Novemberben sikerült is befejeznem ezt a makettet, itt találod sz erről szóló cikket.

 • Mivel 2022 a kínai horoszkóp szerint a Tigris éve, ezért lehet, hogy építek valami sárga-fekete csíkosat. (Nem mintha nagyon meghatna a horoszkóp, de indoknak tökéletes.) – Végül nem építettem semmi tigriscsíkosat 2022-ben.

 • Sorsára várt a szekrény tetején egy 1:48-as Italeri Kamov Ka-50-es, amihez nincsenek meg a matricák. Ezt a készletet 16 évvel ezelőtt kaptam azzal, hogy „majd rakd össze, ha lesz rá időd”… – Nem épült meg nálam, és nem is fog, mert az év közben eladtam a készletet.

 • Utolsóként került fel a 2022-es listára a HA-LIX lajstromjelű Li-2-es. Szilveszter napján néztem meg a Netflix-en a Szabadság különjárat című filmet, melynek története a gép megépítésére inspirál. Valószínűleg Amodel lesz, HAD matricákkal.
  Eddig a matricák beszerzése történt meg és valószínűleg idén is megnézem a filmet még egyszer, de ennél tovább most nem fog jutni ez a projekt.

A 2022-re betervezett maketteken felül „becsúszott” még:

 • a ma már nehezen beszerezhető Super Étendard építése a békéscsabai versenyre, ahol ez kiemelt téma volt;
 • a Bolyhos Makka nevű rendezvényen a tőlem teljesen idegen BTR-80 építése;
 • a szerencsésen beszerzett és pihenő projektnek szánt TF-104G;
 • a British days kihívás alatt megépített Supermarine Swift FR.5;
 • Karácsonyi ajándékba készített Revell TIE Fighter x1;
 • hirtelen felindulásból Black Friday-en vásárolt 1:72-es HobbyBoss F-84E (cikk még nincs kész).

Ezen kívül elkezdtem, de év végéig nem fejeztem még be:

 • a születésnapomra kapott gyanta 1:144-es A-7D;
 • és egy szintén ajándékba kapott 1:144 Eduard Spitfire.

2020-ban 13 db, 2021-ben 12 db, 2022-ben 14 db makettet fejeztem be és 2023-ban ennél egy picit több készlettel szeretnék végezni.

Volt egy olyan célkitűzésem is, mi szerint 2022-ben 200 posztot írok a Facebook oldalamra, hogy növeljem rajta az aktivitást.
Ebből mindössze 82 jött össze. 😅

A 2022-ben befejezett makettek:

(Amelyikhez van cikk, az kattintásra megnyílik, amelyikhez még nincs, az csak a fotót nyitja meg.)

Nem tudom, ez mennyiben számít makettnek, de az Eduard maratott réz készletéből és bár darabka balsa fából, valamint némi sztatikus fűből készítettem 1:72-es napraforgókat is. Szülinapra idén ezeket ajándékoztam vágott virág helyett Feleségemnek és nagylányomnak:

Eduard 1:72 napraforgó

A cikk következő részében elmondom, mit tervezek 2023-ra!

Maradjunk kapcsolatban

Szeretném, ha minél többen iratkoznátok fel a hírlevelemre és csatlakoznátok a Facebook csoporthoz.
Akinek van kedve néha élőben dumálgatni velünk, annak érdemes felkeresnie a Discord csatornánkat.

Iratkozz fel

Nézd meg ezeket is: