Makettezés

Repülőgép-makettépítő blog

15 aug

Revell 1:144 TF-104G – AK Real Color színekben

Amikor katona lettem és 2005-ben újrakezdtem a makettezést, akkor az 1:144-es TF-104G volt az a készlet, amit elsőnek megvettem az azóta már megszűnt győri makettboltban. Meg is lepődtem anno, hogy a Revell milyen jól illeszkedő, könnyen építhető repcsit adott ki. 😍

Az a makett nincs már meg, mert leszereléskor elajándékoztam, viszont szerettem volna megépíteni újra. Ez a készlet sajnos nem kapható már szinte sehol, helyette a Mark I Models együlésese jött volna szóba, ha nem lenne olyan mocsok drága, mint amilyen.
Szerencsére egy adok-veszek csoportban ráakadtam erre, így a készülő F-15-ös szünetében, pihenésképpen terveztem megépíteni pár nap alatt.

Azonban a vártnál több munka akadt vele.

A 2003-ban kiadott készlet négy öntőkeretből áll, ezekből van ami közös az együléses változattal. A Revell később kiadta újra, másfajta festéssel és kevesebb matricával. Pár éve a Mark I Models brand neve alatt kapható ismét ugyanez a készlet, de cselesen 2 in 1 csomagban árulják, azaz két makett van egy dobozban. Ez az egyik „legszemetebb” marketing fogás, hiszen így még könnyebben vásárlásra csábul az ember…

1:144 Revell TF-104G Starfighter makett #04008
1:144 Revell TF-104G Starfighter makett #04008

A pilótafülke egyáltalán nincs túlbonyolítva, viszont az egyetlen darabból öntött, vastag kabintető alatt nem is sok látszik belőle.

Annál több gond van viszont az illeszkedéssel: nem is tudom, hogy nem emlékekeztem erre, de a készlet bőven ad csiszolási munkát. Nem passzolnak jól össze a törzsfelek sem, az orr ferde és nagyon otromba az illesztés a törzs középső és hátsó szekciójánál is.
Gyakorlatilag mindenhol, ahol ragasztás volt, ott sokat kellett utána tömíteni és csiszolni.

A művelet során óhatatlanul eltűntettem néhány panelvonalat, ezeket vissza kellett karcolni. A karcolást pengefűrésszel, Tamiya karcoló szerszámmal és Olfa tűvel végeztem, mikor melyikkel fértem hozzá jobban.
Több helyen is elrontottam a vonalat, melyeket Surfacer-rel el kellett tömíteni, lecsiszolni ismét, majd újrakarcolni…

A munkafolyamat végén kapott egy újabb réteg alapozót Mr. Finishing Surfacerrel, hogy egységes legyen a felület. Ezután Mr. Hobby H305 sötétszürke és H54 Navy kék híg keverékével eltúlozva megfestegettem a gépre jellemző koszfoltokat. Száradás után óvatosan átcsiszoltam a makettet 2000-es vizes polírpapírral, majd újra rájavítgattam a koszfoltokra ecset és szivacs segítségével.
A polírozás megkoptatja a mintát, viszont így természetesebbnek hat.

Festés AK Real Color festékkel

Egy ideje szemezgetek az AK Real Color festékkel, de a cég más termékeivel szerzett korábbi tapasztalataim miatt fenntartásaim voltak vele. Több helyről viszont jókat hallottam róla, úgyhogy mindenképpen ki akartam próbálni. Erre tökéletes alany volt ez a tét nélküli Starfighter makett.

Eredetileg a Hataka festékeket akartam rajta kipróbálni, mert az ő kínálatukban is megtalálhatók a német TF-104-es színei, azonban a Hataka termékek beszerzése annyira körülményes volt, hogy több mint egy hónap várakozás után lemondtam róla és az AK festékeivel helyettesítettem a színeket.

A Marine (azaz az Német Szövetségi Köztársaság Haditengerészete) kötelékébe tartozó gép álcázása felül RAL 7012 színű és ez sajnos nem található meg az általam kedvelt Mr. Hobby festékek között. Az AK Real Color kínálatában azonban jelen van, így a gép ’70-es években viselt álcázó festésének felső szürkéjéhez az AK RC212 számú termékét választottam.
Az alsó FS36495 szürke a Mr. Hobby H338 light grey színt kapta, az orrkúp pedig világosított H308 színű lett.

Mi az a lacquer festék?

A gyártó szerint az AK Real Color egy akril lacquer (ejtsd: „laker”) festék, ami némileg öszvérét jelenti az eddig ismert makettfesték típusoknak.

Makettezéshez használt festékfajták:

Akril festék: a makettezők körében a legnépszerűbb típus, amely alkohol vagy víz alapú. Vízzel is hígítható, kb. 20 perc alatt teljesen megszárad. Környezetkímélő, az eszközök könnyen tisztíthatók.
Nagyon vékony rétegben lehet fújni, ecsetes festésre viszont nem a legalkalmasabbak.
Leggyakoribbak a „cseppentős” flakonos spanyol festékek (Vallejo, Mig Ammo, AK) és a Mr. Hobby festékek, de a régebbi gyártók (Tamiya, Humbrol, Revell) is létrehoztak akril termékcsaládot.

Enamel, azaz zománc festék: Lassabban, 2-3 óra alatt száradó, olaj alapú festék, amelynek teljes kötési ideje 24-48 óra. A lassabb száradás miatt jobban terül és keményebb, strapabíróbb felületet ad.
Hígításhoz és tisztításhoz a termék saját hígítója ajánlott, amely valamilyen lakkbenzin-szerű készítmény. Nem javasolt a „keményebb” terpentin, aromás és nitrohígító használata.
Tipikus enamel festékek a Humbrol, néhány Tamiya és AK termékek, továbbá többségében ezekkel vannak legközelebbi rokonságban az olyan weathering cuccok mint pl. panelbemosók, filterek, megfolyás effektek.

Lacquer festék: ez a legújab formula, mind közül a legmérgezőbb termékek. Cserébe ezek száradnak a leggyorsabban (20 percen belül teljesen megköt) és ezek adják a legtartósabb felületet. Hígításuk a hozzájuk kapható észteres hígítóval javasolt.
Lacquer festékek közé tartoznak az AK Real Color, az Alclad, a Mr. Color, az SMS és persze a Tamiya termékek.

A TF-104-esem kapott egy vékony réteget a fedőszínből, erre szivaccsal vittem fel a festékkopást imitáló apró, világosabb fehér foltokat, majd egy második végony réteggel tompítottam a hatást. Nagyon oda kell figyelni, mert ez a festék elég jól fed és nem akartam eltüntetni az alatta kialakított mintázatot.

Lakkozás előtt olajfestékkel vittem fel rá egy kékes szűrőt, mert túlságosan galambszürkének láttam a színt. A különbség a próbakanálon látszik.

A puding próbája az evés, a festés próbája a kanál. (Bocs…)

Aki nem akar magának kellemetlen perceket vagy nagyobb bosszúságot átélni, az a makettre már csak kipróbált anyagokat, biztosan működő alapozó/festék/hígító/lakk/egyéb kombinációkat visz fel.
Minden másra ott az eldobható, olcsó műanyag kanál.

Még akkor is érdemes a makettel párhuzamosan kanalat is festeni, ha egyébként a megszokott anyagainkat használjuk. Jobb a makett színére fújt kanalakon tesztelni, hogy milyen weathering effekt állna jól neki és nem a maketten kísérletezni.

Kipróbáltam tehát néhány fehér színű műanyag kanálon, hogyan viselkedik az AK Real Color és az alábbiakat figyeltem meg:

  • Ecsettel semmilyen hígítással nem sikerült szép eredményt elérnem.
  • Valóban nagyon gyorsan szárad, még vastag rétegben fújva is hamar megköt.
  • Már 40-60% arányú hígítással is lehet nagyon szép, leheletvékonyan ködölni.
  • Hígabb arányban minden gond nélkül lehet vele vékony vonalakat húzni, apró pöttyöket fújni.
  • Nagyon toleráns a festékréteg vastagodására, azaz nehezebb véletlenül megfolyatni.
  • A felület fényessége a rétegvastagságtól és a hígítási aránytól is függ.
  • A megszáradt festékfelület szépen polírozható, nagyon vékony rétegben viszont ez sem annyira strapabíró, könnyen le lehet polírozni a már megkötött festéket is.

A TF-104-es építésére nagy gondot nem fordítottam, csak összraktam, ami a dobozban volt.
A vége felé azonban csináltam magamnak némi pluszmunkát, mert a póttartályokon levő narancssárga matrica csúnyán elváltozott. A matrica kb. 2 mm-rel szélesebb, mint a póttartály kerülete, így ezen a 2 mm-en önmagára hajlik rá, de ez persze csak felragasztáskor derült ki.

A matrica merevsége miatt 1-2 ecsetvonás Mr. Mark softer lágyítót vittem fel rá, ami a száradása során nagyon durván elcsúfította a matricát azon a 2 mm-es csíkon, ahol átfedi önmagát.
Úgy nézett ki, mintha rozsdás lenne.
Ezért ezt óvatosan le kellett csiszolnom, kimaszkolni a feliratokat és a töltőnyílásokat, majd megpróbáltam ugyanolyan színű narancssárgát keverve átfesteni. Ennek persze jó sok réteg kellett, hogy el is fedje.

Ilyen lett végül:

Értékelés:5/3,5
Kidolgozás, részletezés:★★★☆☆
Illesztés, építhetőség:★★★☆☆
Matricaválaszték:★★★☆☆
Ár/érték arány:★★★★★

Ha szeretnéd követni ezt a blogot, azt megteheted a Facebook-on vagy Instagram-on is, de a legjobb, ha az email címeddel feliratkozol a friss posztokra. Előre is köszönöm, hogy feliratkozol a blogomra:
Iratkozz fel

Nézd meg ezeket is: