Makettezés

Repülőgép-makettépítő blog

06 jún

Hétvégi csoportos építés: Trumpeter 1:72 BTR-80 APC

2022. június első hétvégéjén volt egy kisebb baráti találkozó, ami a BMDAV (Bolyhos Makka Dél-Alföldi Verzió) nevet viseli. Az ilyen makettező összejövetelek célja, hogy együtt legyünk, jól érezzük magunkat, közösen építsünk és 48 óra alatt elkészüljön egy-egy makett.

A Bolyhos Makka nevű csoportos speedbuild történetéről Dobó Jani blogján többet olvashattok, illetve megjelent már az ő élménybeszámolója erről a hétvégéről is.

Szigorúan véve én nem vagyok Dél-alföldi, de a Dunántúliak vagy nem szerveztek ilyesmit, vagy csak nem hívtak el, így nagyon szívesen igent mondtam erre a meghívásra még úgy is, hogy előre tudni lehetett: nem repülőmakett lesz a téma.

Ahogy a címből már kiderült: ez alkalommal BTR-t építettünk. Repülőgép-makettezőként nekem nem sok fogalmam volt erről a járműről, hamar rám is szóltak, hogy ne hívjam már tanknak a Bronyetranszportyor-t. 🤪

Fotók: Dobó János

Nekem ez volt az első alkalom, hogy tank páncélozott személyszállító harcjármű makettet építek, így mindenben a többiek iránymutatására hagyatkoztam. Kipróbáltam néhány olyan eljárást, amelyet repülőgép maketteknél nem szoktam használni, például rozsdázás, a járművön megült por imitálása pigmentekkel, valamint az építési hibák eltűntetése „sarazd be, azt’ jó’ van” nevű módszerrel.

A tervezettnél később tudtunk csak kezdeni és előbb is kellett befejezni, így összesen legfeljebb csak 40 óra állt rendelkezésünkre a BTR befejezéséhez.

Kezdőként én csak dobozból építettem, a többiek azonban mind komolyabban hozzányúltak a maketthez:

Fotó: Dobó Jani

A legnagyobb upgrade-et Zsolti csinálta, ő az alapkészletet műgyanta és réz alkatrészekkel átépítette a Magyar Honvédségnél is használt BTR-80/A-ra (nagyobb fegyver, másféle torony van rajta), illetve készített egy betonkockás alapot is a makettnek. A fotó bal szélén látható az ő gépe, mellette még torony nélkül Jani csernobili BTR-e.

János olyan lepusztult és lerabolt állapotában ábrázolta a páncélost, mint amilyenek az 1986-os katasztrófát követően elhagyatottan állnak az atomerőmű közelében. Ezt többek között sómaszk technikával és pigmentek alkalmazásával imitálta, valamint szike és pillanatragasztó segítségével „leengedte” a BTR kerekeit és leválasztotta róla a „lelopható” dolgokat.

A fotón középen van Viktor gépe, ami szintén sok feljavítást kapott: felnyitott lemezfedél, réz kapaszkodók, kábelek és dróthálóra cserélt szellőzők teszik élethűbbé a makettet. A sok többletmunka ellenére ő készült el elsőként.

A sárgás gép Dani makettje, amelyen jelentősen módosította a futóművet. A koncepciója szerint ugyanis olyan alapra kerül majd a BTR, amelyen éppen áthajt egy rámpán és az első két tengelye már a levegőben van.
Biztos vagyok benne, hogy a később elkészülő alapra tett gépről lesz majd fotó a Discord csatornánkon, amelyre bárki csatlakozhat, akinek van kedve makettezésről dumálni.

Pali magára vállalta a főzés hálátlan és időigényes feladatát, így ő most nem tudta befejezni a saját makettjét, melynek posztapokaliptikus megjelenést szánt.

A sor végén van az én BTR-em, amit nem bonyolítottam túl: fekete surfacer-rel alapoztam, majd ráfújtam az AK megfelelő orosz zöldjét, amit Zsolt adott. A torony, illetve a gép tetején kiemelkedő részeket a Danitól kapott sárgásabb Mr Hobby színnel világosítottam ki, majd fehér olajfesték elkenésével próbáltam megjeleníteni az esővíz okozta csíkokat. A mélyebben levő réseket fekete és sötétzöld olajfestékkel futtattam be.

Az éleket nagyon halványan áthúztam AK fémszínű akvarell ceruzával. Ez a „trükk” kicsit fémes megjelenést ad a makettnek, de nem szabad, hogy festékleverődésnek láttszon.

Péntek este 6-tól éjjel 1-ig, majd másnap reggel 9-től dolgoztam a makettemen. Szombat délután fél 2-re jutottam alapozásig, majd a festés és koszolás után még vasárnap éjfél előtt elkészültem vele.
Péntek este 6-tól éjjel 1-ig, majd másnap reggel 9-től dolgoztam a makettemen. Szombat délután fél 2-re jutottam alapozásig, majd a festés és koszolás után még vasárnap éjfél előtt elkészültem vele.

A többiek meggyőztek, hogy a BTR kipufogói rozsdásra égnek (meg így van a dobozgrafikán is), úgyhogy finom pasztelkrétákból kapargattam barna és narancssárga port és ezt felecsetelve elkészítettem a rozsdát.
Később nézegettünk fotókat, amiket láttuk, hogy nem is rozsdás mindegyik kipufogója, de akkor már rajta volt, úgyhogy ilyen marad.

Szintén pasztellkrétából kevertem sárgásbarna port. Szárazon ezt vittem fel a gép tetejére, alulra és a kerekekre pedig AK pigment fixálóval kevert masszáját vittem fel.
Fotókon ez élénkebbnek látszik, mint amilyen valójában:

Otthon már csak az ásó nyelét és a hátsó lámpákat festettem meg és ezzel el is készültem az első ta… BTR makettemmel. 😊
A témában való jártasság hiánya miatt itt most elmarad a kit szokásos értékelése.

Szeretném még egyszer megköszönni a fiúknak a szervezést, a meghívást, a kiváló kajákat, a makettezési tippeket és tanácsokat, a közös építés élményét, valamint a jó beszélgetéseket! 🥰
(Remélem Dunántúli makettezők is szerveznek majd hasonlót, amire el tudok menni!)

Végül pár fotó Janitól és tőlem a Bolyhos Makka Dél-Alföldi verziójának hangulatáról:


Ha szeretnéd követni ezt a blogot, azt megteheted a Facebook-on vagy Instagram-on is, de a legjobb, ha az email címeddel feliratkozol a friss posztokra. Előre is köszönöm, hogy feliratkozol a blogomra:
Iratkozz fel

Nézd meg ezeket is: