Makettezés

Repülőgép-makettépítő blog

22 nov

1:72 BTR update

A BMDAV (Bolyhos Makka Dél-Alföldi Verzió) nevű összejövetel keretében vettek rá a fiúk arra, hogy repülőgép-makettezőként mégis nekifogjak az első páncélos makettemnek.

Nulláról kezdve egyetlen hétvége alatt építettünk meg egy-egy Trumpeter BTR-80 APC kitet. Ezek olyan jól sikerültek, hogy még versenyen is indultunk velük és szereztünk érmeket mind hobbi, mind mester kategóriában. (Első páncélos makettemmel rögtön ezüst érmet szerezni igazi meglepetés volt.)
A saját példányom építését ebben a cikkben találod.

Az a hétvége alatt csak arra volt időm, hogy dobozból összerakjam a makettet, de versenyre már úgy vittem, hogy készítettem neki egy képkeretbe foglalt homokos talajt. A keréknyomos rész levegőn száradó gyurmából van, a többi ragasztóval kevert homok és pigmentpor.
Ez így elég csupasz, úgyhogy ideje volt elkészíteni hozzá a növényzetet, ahogy az eredeti terv szerint is gondoltam.

Ehhez egy makettező barátom készített nekem egy statikus fűszórót, én pedig megpróbálkoztam életem első füvesítésével, ami ilyen lett:

Lehet, hogy jobb lett volna a füvet felragasztani utoljára, mert így sokkal nehezebb bármi mást az alapra rögzíteni anélkül, hogy megrongálnám a kész füvet.

Maga a jármű is kapott némi fejlesztést

Nem szoktam horgászni, ezért kicsit tanácstalanul toporogva keresgéltem a horgászboltban fonott zsinórt, amit a hozzáértők állítólag előkének hívnak. A Discord csoportunkban kaptam ugyanis a tippet, hogy a BTR elejére feltekert drótkötelet ilyen előkéből a legjobb elkészíteni.

A horgászboltos ajánlott is mindenféle méretben, de még az enyémnél is tanácstalanabbá vált az arckifejezése, amikor elmondtam, hogy ez a cucc nem igazán fog vizet érni, hal szájába pedig biztosan nem kerül.

Végül adott csak úgy egy-egy rövidebb darabot néhány méretből, ezek közül az egyik került a BTR elejére, hogy kicsit feldobja a makettet:

A motor szellőzőjének rácsait drótszövetből vágtam ki. Az ötlet Czegle Zsolttól van, a drótszövet pedig Z63 Zolitól. (Őt így találod meg őt börzéken.)

Végül frissítettem a maketten a port és a fémesre kopott éleket.

Az elképzelésem az volt, hogy elhelyezek egy fát is a terepen.

Ehhez először drótból készítettem vázat, amit alufóliával tekertem be. A fóliázott törzset levegőn száradó gyurmával vontam be, hogy abból alakítsam ki a fakérget. A végeredmény annyira csúnya lett, hogy a kukába került.

Második kísérletként faágakat és szárított növényeket ragasztottam össze. A vékony ágakat vízvezetékszereléshez használatos kenderből készítettem el. A kéreg mintázatát gyertyakafével imitáltam.

Festés és szárazecsetelés után még jól is nézett ki, de ezt követően nekifogtam a lomb felragasztásának. A fát ragasztó spray-vel fújtam be, majd Heki 1611 szóróanyaggal terítettem be.
Ezzel két problémám volt: egyrészt került egy csomó ragasztó permet a törzsre is, amiről csúnyán letapogattam a festést. Másrészt a Heki szóróanyaga lényegében egyszínű, apróra darált zöld szivacs-féleség, ami nem tűnt természetesnek, ezért a második fakísérletem is a kukában végezte.

A fáról lemondva végül egy kis GMminiatureS bozótdarabot ragasztottam a fa helyére, színét egy kis ködöléssel letompítottam, miközben szanaszét fújkáltam a pigment port és az addig felragasztott füvet.
Ezzel be is fejeztem az alap feljavítását.


Ha szeretnéd követni ezt a blogot, azt megteheted a Facebook-on vagy Instagram-on is, de a legjobb, ha az email címeddel feliratkozol a friss posztokra. Előre is köszönöm, hogy feliratkozol a blogomra:
Iratkozz fel

Nézd meg ezeket is: