Makettezés

Repülőgép-makettépítő blog

16 nov

Véget ért a British days kihívás

Írta: Címkék:

Október 10-én indult az idei 10 napos makettépítő kihívás. A téma 2022-ben az Egyesült Királyság által gyártott vagy használt harceszközök és polgári járművek voltak, ezért a mostani 10.10 kihívás címe „British days” lett. Az eseményen indítható volt zsákmányolt haditechnika is, brit felségjelzéssel.
A kihívás a résztvevők számára az, hogy ennyi idő alatt mindenki befejezzen egy maketettet, ami az esemény témájába illik.

Az ilyen 10 napos kihívás célja eredetileg az volt, hogy egy kis örömmakettezés keretében a várólistás dobozból átkerüljön a makett a vitrinbe. Mivel a „kész” sokkal könnyebben elérhető, mint a „tökéletes”, ezért a kihívás alatt nem versenyre készítünk makettet, hanem egyszerűen csak élvezzük a közös építés és festés mókáját.

Idén 27 makettező indult 29 makettet nevezve – és hát ennek a fele sem készült el határidőre… 😅

A brit téma valami miatt a repülősöket mozgatta meg jobban, az indulók túlnyomó része (közel 80%) repülőgép makettet épített. A döntő többség az 1:72-es méretarányt preferálta, mindössze 2-2 db 1:48-as és 1:35-ös, valamint 5 db 1:144-es és egy 1:400 makett indult a kihíváson.

A 10 nap alatt ezek a makettek készültek el:

Reload

Bár volt olyan is, aki a 10 nap alatt két makettet is szépen befejezett, a csapat egy részét azonban megtörte az őszi nátha és/vagy a munkahelyi kötelességek.
Ezért meg lett hirdetve a „British days RELOAD”, azaz egy újabb 10 napos folytatás. Aki a hosszabbítás alatt befejezi a makettjét, annak ugyanolyan oklevéllel ismerjük el a teljesítményét.

Ebbe azonban nem lehetett csak úgy bekerülni: a hosszabbításban való részvétel feltétele volt, hogy a makettező tegyen cserébe valamilyen felajánlást a közösség számára.
Néhányan éltünk is a lehetőséggel és a többségünk azt választotta, hogy a most épített makett árának megfelelő összeggel támogatunk egy olyan klubot vagy szakkört, ahol gyerekeket tanítanak makettezni.
Ulicska Gábor (akivel versenyek zsűrijeként is találkozhattok) azt a felajánlást tette, hogy egy komplett cikket készít nekünk az egyik építéséről.

Én egy 1:72-es Airfix Supermarine Swift FR.5 makettel indultam a kihíváson. Bár az építés effektív ideje belefért volna a 10 napba, mégis sikerült kicsúsznom a határidőből. Elkövettem ugyanis azt a hibát, hogy nem néztem meg, van-e itthon megfelelő festék a maketthez. Csak amikor már festettem volna, akkor derült ki, hogy nincs, így kényszervárakozási napok következtek.
A határidő végéig eddig jutottam vele:

Amint befejezem a makett építéséről szóló cikket, feltöltöm azt is a blogra, úgyhogy érdemes lenne feliratkozni. 😉

A Reload alatt és a „már csak becsületből” befejezett makettek:

A korábbi kihívásokról itt olvashatsz:

Lépj be a csoportba és csatlakozz Te is a 10 napos kihíváshoz! 🤘🏻

Nézd meg ezeket is: