Makettezés

Repülőgép-makettépítő blog

30 jún

Ezeket a válaszokat küldtétek a kérdőívre

Májusban egy egyetemi feladathoz kapcsolódóan kérdőívet kellett készítenem és kiértékelnem. Ehhez a blog olvasóinak segítségét kértem és ígéretet tettem arra, hogy megosztom itt az eredményeket.
Az összes adatot nem teszem közzé, mert ez nem azért volt, hogy a kereskedők marketing stratégiát alkossanak ebből. Csak azt osztom meg, ami Nektek, olvasóknak hasznos lehet.

Ilyen például, hogy a magyar makettezők milyen videós tartalmakat szoktak megnézni makettezéshez kapcsolódóan. Ezeket soroltátok fel:

Ezeket a Youtube csatornákat szeretitek nézni, pénzt viszont nem szívesen adtok azért, hogy továbbra is csináljanak videókat. A válaszadók mindössze 11,1%-a nyilatkozott úgy, hogy alkalmanként támogat makettezéssel foglalkozó csatornákat. Más témájú youtubereknek adott adományokkal is hasonló az arány, de őket 1,9% rendszeresen, 9,3% alkalmanként támogatja.

Csak zárójelben jegyzem meg, legyen egyértelmű mindenki számára, hogy a nem főállású videósok előtt csak ezek a lehetőségek vannak:

1.) Hirdetéseket jelenít meg a videóiban. Ez nem jó a nézőnek, mert csak zavaró és nem jó a videósnak se, mert nagy nézettség mellett is aprópénzt kap csak érte.

2.) A videóiban saját terméket (rendezvényt, tanfolyamot) ad el és ennek hasznából finanszírozza a csatornáját is.

3.) Partnerprogramban más termékeit ajánlja és a jutalékból van haszna.

4.) Saját értékesítési felülete, webshopja van és azt promotálja a videóiban, hogy nála vásárolj.

5.) Nem kell vásárolni semmit, a nézői közvetlenül támogatják a színvonalas vagy exkluzív tartalomért.

Mindegyik modell működőképes és videósként érdemes lehet vegyíteni is őket. A kérdés, hogy nézőként akarod-e, hogy folyton vásárlással nyaggassanak.
Meg azt is látni kell, hogy ha egy videós beleteszi a munkát, de nincs belőle bevétele, ott hamar elkezdenek megritkulni, majd megszűnni a videók, akármilyen jó is a nézettség.

Zárójel bezárva, térjünk vissza a kérdőívhez.

Akik akartak, de nem segítettek…

Ha azt kérdezik tőlem, hogy hol lakok, akkor valószínűleg nem azt a választ várják, hogy „a szárazföldön”.
Én sem igazán tudtam mit kezdeni azzal, hogy a „milyen videós tartalmakat szoktál megnézni” kérdésre többen is azt írták, hogy „YouTube”. 😅
Az egy videós platform, nem pedig tartalom.

A mesterséges intelligencia képalkotó szoftvere ilyen vidám srácnak képzel el minket, amint kérdőívekre válaszolgatunk

Nagyon sok érdekes javaslatot, kérdést írtatok arra vonatkozóan, hogy milyen témák legyenek a blogon.

Köszönöm, hogy időt szántatok erre, ezek közül néhányra már most meg tudom mondani, hogy lesz vagy nem lesz:

 • Lépésről lépésre építési leírások a buktatókkal és sok képpel: ilyenek továbbra is lesznek, elsősorban repülős témában, de néha más is.

 • Új anyagok, új technikák, új kitek bemutatása: lesz ilyen, de csak akkor, amikor valamelyik újdonságot megveszem magamnak, mert érdekel engem is, hogy mit tud. De mire oda eljutok, addigra lehet, hogy másnak nem lesz már akkora újdonság.
  Mivel a blog alapvetően nem azért jött létre, hogy termékeket adjak el nektek, ezért nem igazán kap prioritást az, hogy valami itt jelenjen meg először; illetve nem cél az sem, hogy ha bármilyen új termék megjelenik, akkor arról mindenképpen legyen valami cikk.

 • Kitek összehasonlítása: hasonlóképpen az előzőhöz: amiket megveszek magamnak, mert megépítem, azokat tudom hitelesen összehasonlítani, vagy összehasonlítás alapjául leírást adni róluk.

 • Sokan írtátok a weathering, koszolás témakörét, hogy érdekelne titeket. Ezt észben tartom és ahogy tanulom én is ezeket a technikákat, úgy fognak készülni erről szóló cikkek.
  Ugyanakkor tartsuk az asztalon azt is, hogy az ámulatba ejtő effektek mit sem érnek, ha csúnya építési hibák vagy ordenáré műszaki tévedések (például oda nem való vagy fordítva felragasztott alkatrészek) vannak a maketten. Szóval a weathering fontos, de nem csodafegyver.

 • Festési technikák, melyek közül konkrétan írtátok is a jet turbina színezését, II. vh.-s német kukac és ködölős festést. Azt gondoltam, hogy ezekről a technikákról is fogok írni, de majd csak akkor, amikor az adott gépen sorra kerül és valamennyire belemélyedek, kitapasztalom ezeket, kísérletezgetek velük.
  Külön cikksorozatot nem terveztem erre, mert messze nem vagyok akkora ász, hogy én tanítsalak titeket. Csak a saját tapasztalataimról tudok írni, hogy mit hogyan rontok el és mi az, ami működik nálam.

 • Bontás, scratch build: önálló témaként nem terveztem foglalkozni vele, mert 72-ben és kisebben építek és ebben azért némileg korlátozottabbak a lehetőségek, úgyhogy az a kevés scratch-elés, amit csinálok, arról a lépésről lépésre cikkekben olvashattok.

 • Kezdőket segítő anyagok (model building for dummies jelleggel), pénztárcabarát tippek: ilyen „közszolgálati” jellegű tartalmak készítésére nekem nincs kapacitásom, de a Dobó Jani előszeretettel segít kezdőknek és egy csomó ilyen tippek-trükkök cikket írt már.

 • Légcsavaros repülés, 30-as évek: 1:72-es légcsavaros gépeim vannak, amik építésre várnak, ezek közül kettő repült a 30-as években, úgyhogy sorra fog kerülni ez a téma is, stay tuned.

 • Helikopterek: Mi-2, Mi-8 és Mi-24 egész biztosan lesznek, utóbbiból több is, de sorra fog kerülni EC135 mentő- és valamilyen rendőrségi helikopter is, nagy részük már itt van a polcon.

 • Balkáni, ezen belül is a jugoszláv haditechnika, szovjet eszközök a II. világháború utáni időszakból, illetve a magyar hadviselés: szovjet és magyar egész biztosan lesz abból a korszakból, mert én is szeretem; a jugoszláv légierő is érdekes és valószínűleg lesz is róla szó itt, csak még nem döntöttem el, hogy melyik típusra szánok időt.

 • Harcjárművek, gumikerekesek, szállító járművek, Star Wars, Düne, 1:35 méretarányú makettek: ilyenekről akkor lesznek cikkek a blogon, ha csatlakozik hozzám másik író, aki ilyen témában ügyesen épít, jól fotóz és érdekesen ír. Én repülős vagyok, így a blogot is ez a téma uralja most, de nyitott vagyok a bővítésre, úgyhogy ha ismertek ilyen makettező kollégát, akkor ajánljátok neki a makettezes.hu-t.

Köszönöm a segítséget mindenkinek, aki kitöltötte a kérdőívem!
Ha valaki még nem tette, de kedvet érez rá, akkor itt a link, minden választ figyelembe veszek: https://forms.gle/wAAkwx5DrtLPGSPU8

Ha pedig szívesen beszélgetnél velünk, akkor gyere a Discordra!


Ha szeretnéd követni ezt a blogot, azt megteheted a Facebook-on vagy Instagram-on is, de a legjobb, ha az email címeddel feliratkozol a friss posztokra. Előre is köszönöm, hogy feliratkozol a blogomra:
Iratkozz fel

Nézd meg ezeket is: