Makettezés

Repülőgép-makettépítő blog

09 jan

„Szabad-e ilyet csinálni?”

Nagymamám bölcsődei dadaként dolgozott régen és akkoriban ezzel a fenti kérdéssel vonta kérdőre azokat a kisfiúkat, akik a falra firkáltak vagy más rosszaságot műveltek.
Valószínűleg hasonló módon kérdezné fel az Ukrajnai Állami Repülési Múzeum munkatársait is, akik ezt művelték ezzel a Szu-20-as vadászbombázóval:

A képeket látva bennem legalábbis felmerült a kérdés, hogy egy múzeum miért pingál olyan álcázómintát egy repülőgépre, amilyet az sosem viselt?
(Vagy lógatnak olyan fegyverzetet a gép alá, amit az nem is tud hordozni…)

Többektől hallottam olyan reakciót erre, hogy „örüljünk neki, hogy legalább ez van, ez is jobb, mint a semmi”.
Hát ez egy nagyon pozitív hozzáállás, bár szerintem ők azon sem akadnának fenn, ha Madame Tussauds panoptikumában Arnold Schwarzenegger viaszfigurájáról lekerülne a bőrdzseki és valami miatt női ruhát adnának rá. Travinátor, és? 🤪
Lehet, hogy abban a filmben nem viselt ilyet, de most csak ilyen van. „Ez is jobb, mint a semmi” – nem igaz?

Van egy másik eset:

Egy budapesti kávézóban fellógatták dekorációnak az egykor HA-MRP lajstromjellel repülő Kamov Ka-26-os helikoptert:

A 24.hu-n van egy egész jó cikk erről, több fotóval. Azokon jobban látszik, hogy a gép egy kitalált festési mintát kapott és hiányzik róla a fizimiskájához egyébként markánsan hozzátartozó felső rotorlapátsor, valamint az oldalkormány burkolata.

Csakhogy ez két nagyon különböző dolog

Egy kávézóban senki (még az értő közönség sem) akad fenn azon, ha egy repülőgép nem korhű külsővel jelenik meg.
Sőt, egy kávézóban (vagy bármilyen más kulturális létesítményben, vendéglátó helyen) teljesen rendben van az, ha egy vadászgép vagy dízelmozdony vagy bármi egyéb nem az eredeti megjelenésével, hanem annak újragondolásával, akár radikális átalakításával vagy éppen félbevágva állítanak ki.
Ezek ugyanis csak dekoráció szerepét töltik be, vagy éppen önálló művészeti installációként kezdenek új életet.
És ez valóban sokkal jobb, mint egy roncstelepen rohadni.

Ezzel szemben egy múzeum alapfeladata az, hogy ezeket az értékeket eredeti formájában, szakszerűen restaurálva megőrizze az utókor számára és nem az, hogy újragondolja a saját ötletei szerint.

Szerencsére a legtöbb helyen igyekeznek a gépek kinézetét az eredeti megjelenésüknek megfelelően visszaállítani. Makettezőként azonban mindig érdemes mérlegelni, hogy egy múzeumban álló gép referenciaként mennyire vehető figyelembe.


Ha szeretnéd követni ezt a blogot, azt megteheted a Facebook-on vagy Instagram-on is, de a legjobb, ha az email címeddel feliratkozol a friss posztokra. Előre is köszönöm, hogy feliratkozol a blogomra:
Iratkozz fel

Nézd meg ezeket is: