Makettezés

Repülőgép-makettépítő blog

24 aug

Lehetetlen festés side projekt: TS-11 Tęcza

Fotókat kerestem az Arma hobby TS-11-es Iskra festéséhez és eközben találtam rá erre a szétdekorált, egykor 1222-es oldalszámot viselő gépre. A lengyelországi Koszalin városban kiállított Iskra 2020 utáni felvételeken így nézett ki:

Nem sok infót találtam róla és azt is csak lengyelül. Ebből annyit sikerült kibogarászni, hogy a Tęcza egy építőipari nagykereskedés, és ennek a cégnek a tulajdonában van a kiállított gép. 2018-ban egy Cukin nevű művész készítette el ezt a színes festést a WOŚP jótékonysági szervezet támogatására.

Az Iskra jobb oldaláról csak a Google street view segítségével találtam képet, felülnézetből azonban nincs meg a gép. Később előkerült egy fotó a jobb oldalról, ezen látszik is, hogy a rossz minőségű street view képről itt-ott pontatlanul másoltam le a mintát, illetve a festés új korában némelyik szín még élénkebb volt.

Azért „szerettem bele” elsőre, mert a repülőgépet ahhoz nagyon hasonló stílusban dekorálták ki, mint amilyen mintákat a Feleségem alkotásain láttam. Így ugrott be az ötlet, hogy a szárny hiányzó mintáit kipótlom Kedvesem egyik rajzával, a kész makettet pedig neki ajándékozom.

Úgy alakult, hogy maradt nálam egy 1:72-es TS-11-es kit, amit eladásra szántam, de inkább elkészítettem belőle a valamikor 1222-es oldalszámot viselő gépet ezzel a különleges megjelenéssel.

Az építés igazán nem tartott sokáig, hiszen pilótafülke nem kell bele, így a dobozbontástól pár óra alatt eljutottam az alapozásig.

A színeket Mr Hobby akril festékkel és egyszerű filctollakkal vittem fel a fehér színű Mr. Finishing Surfacer alapra. A fekete színű minta 0,1-es tűfilccel készült.
(Plusz infó: a legtöbb tűfilcen ez a szám csak típusmegjelölés és nem azonos a húzott vonal mm-ben mért méretével!) Ha most újrakezdeném, akkor nem ezt használnám, hanem vékony alkoholos filcet.

A kihívás abban rejlett, hogy ez a tűfilc nem vízálló, így nagyon könnyen lejön és elkenődik. Az itthon talált alkoholos filc tartósabb, viszont túl vastagon fog. A felrajzolt mintát megpróbáltam vékony lakkréteggel megvédeni, azonban az akril lakk hígítója feloldotta és összemosta a filcet. Emiatt sajnos egyszer teljesen le is kellett csiszolni, majd újra alapozni a lány arcát.

A megoldást az jelentette, hogy szinte méz állagúra „hígítottam” a Mr Hobby lakkját, hogy a pisztoly még épphogy ki tudja fújni. Így ahhoz kevés hígító jut a felületre, amennyi feloldaná a filcet, de annyi azért még igen, hogy a lakk megfelelően elterüljön és megvédje a letörléstől.

Ceruzával halványan feljelöltem a foltok helyét. A világos, meleg színek (sárga, narancs, piros) festékkel, a többi filccel készült.

Ez után elkészítettem az apróbb mintákat. Amikor végeztem egy-egy szerkezeti elemmel, akkor sűrű matt lakkot fújtam rá, nehogy elmosódjon. Végül a vastag fekete vonalakat vittem fel rá.

A végére hagytam a legnehezebbet: megrajzolni a bal szárnyra „Galaxy girl”-t.
Mivel az eredeti Iskráról nem találtam felülnézeti képet, ezért úgy döntöttem, megpróbálom felmásolni rá a Feleségem Galaxy girl nevű rajzát, amely a női játékosságot, sokszínűséget, gyógyító erőt, szépséget ábrázolja. (Itt találod az eredetit.)

A lány haja és a hajon levő mintázat ugyanazzal a módszerrel készült, mint a géptörzs festése. Az arcát tűfilccel és akvarell ceruzákkal rajzoltam meg.
A jobb szárny mintázata teljesen „what if”.

A Lengyel, illetve az Indiai légierőnél használt fémszínű, illetve álcázó festésű katonai változatok makettjeiről többet olvashatsz a TS-11-esekről szóló másik cikkben.

A kész makett végül kapott egy füves kerek alapot kartonból, amit később majd felragasztok valami fa alapra.
A beton talpazatot lábazati szigetelőből csináltam egyszerű szürke festékkel, szárazecseteléssel és egy kis olajos koszolással.


Ha szeretnéd követni ezt a blogot, azt megteheted a Facebook-on vagy Instagram-on is, de a legjobb, ha az email címeddel feliratkozol a friss posztokra. Előre is köszönöm, hogy feliratkozol a blogomra:
Iratkozz fel

Nézd meg ezeket is: