Makettezés

Repülőgép-makettépítő blog

25 okt

A zöld festés kihívása

Írta: Címkék:

Makettversenyeken a zsűri általában nehezebb módszernek tekinti a terepszínű festést, mint az egyszínű makettek elkészítését. Meglehet, hogy a maszkolás technikai kihívást és több ráfordítást igényel, más szempontból viszont nehezebb feladat az egyszínű felület monotonitását életre kelteni.

Egy 10 napos kihívás keretében ezzel kísérleteztünk.

Vass László – IBG 1:72 Turán I makettje

Volt a fejemben egy terv, hogy megpróbálom lemásolni Jamie Haggo alaposan megkoptatott zöld MiG-17-esét. Erre a kísérletre teljesen jó alkalom lett volna a szokásos októberi 10 napos makettépítő kihívás (ami tavaly a British days volt).

Viszont úgy alakult, hogy idén én nem tudok ezen részt venni, így a saját zöld MiG-17-esem majd valamikor később fog elkészülni. A „Green days”-t viszont meghirdettem a többieknek a megszokott időpontban, hogy ne maradjon el a kihívást. A résztvevők feladata az volt, hogy 10 nap alatt készítsenek el egy olyan makettet, amin dominál a zöld szín.

A zöld ugyanis a katonasághoz leginkább kötődő szín, egyedülálló helyet foglal el a harceszközök színpalettáján. Hogy mást ne mondjak, önálló kategóriát jelent a pontosan meghatározhatatlan „orosz zöld” szín:

Kép forrása: launch.battlefront.co.nz

Barátaimmal korábban én is építettem egy hétvége alatt egy zöld kis páncélost, jó móka volt. A mostani kihívás alatt a tankok érvényesültek, pedig repülős témában is lett volna látnivaló az általam kiszemelt vietnámi MiG-17-esen kívül is: kedvelt téma a rossz minőségű festék miatt jellegzetes megjelenésű japán Zero, de szép kihívás egy svéd Viggen is akár.

CasualModel98 nevű felhasználó 1:72-es Tamiya A6M5 Zero makettje a Britmodeller.com-on

Ezúttal kimondottan a zöld szín festésére főkuszáltunk, ezért ebben a kihívásban most el lehetett indulni egy már lealapozott makettel is.

Akit bővebben érdekel, mit lehet még kihozni a zöld színből, annak ajánlom figyelmébe a The Weathering Magazine 29. számát, ami csak ezzel a témával foglalkozik.

A 10 napos kihívás alatt elkészült makettek:


Ha szeretnéd követni ezt a blogot, azt megteheted a Facebook-on vagy Instagram-on is, de a legjobb, ha az email címeddel feliratkozol a friss posztokra. Előre is köszönöm, hogy feliratkozol a blogomra:
Iratkozz fel

Nézd meg ezeket is: