Makettezés

Repülőgép-makettépítő blog

03 jan

2023-as makettező tervek

A cikk előző részében részletesen írtam arról, hogy mennyire sikerült vagy nem sikerült megvalósítani a 2022-re kitűzött célokat.
2020-ban 13 db, 2021-ben 12 db, 2022-ben 14 db makettet fejeztem be és 2023-ban ennél egy picit több készlettel szeretnék végezni.

„Ha valamire van terv, akkor annak megvalósulására egy megatonnával több esély van, mint terv nélkül.”

Ezeket a maketteket építem meg 2023-ban:

Ez nem egy időbeli vagy fontossági sorrend, inkább csak lista a 2023-as projektekről:

 • A Super Étendard-dal együtt került hozzám egy 1:72-es Zvezda MiG-17-es. A The Weathering Magazine 8. száma a Vietnami háborút dolgozza fel és ebben láttam Jamie Haggo alaposan megkoptatott MiG-17-esét. Ez inspirált arra, hogy tanulásképp megpróbáljam lemásolni a technikát és csináljak egy kopott zöld vietnami gépet.

 • Ehhez nagyon hasonló téma a Tamiya A6M3 Zero vadászgép, ami ugyancsak kopottas zöld lesz, de azért kicsit másként. Ezt egy rövid építésnek tervezem, de nem gond, ha a két zöld közül csak az egyik fog elkészülni 2023-ban.

 • Izgalmas sztori a ’80-as évekből a magyar felderítő és csapásmérő ezred, melyből csak a Szu-22-es század állt fel. A terv szerint azonban további két század is létrejött volna, mintegy 40 db Szu-25 csatarepülőgéppel. Eredetileg a Clear prop Szu-25-ös makettjének megjelenésére vártam, de amikor 2022. októberben bejelentették, hogy nehezebb lesz orosz termékekhez hozzájutni, akkor bevásároltam a Zvezda készletéből. Így megépítem ezt a gépet „what if” kategóriában magyar színekben.

 • A Fortepan böngészése közben találtam egy fotót egy lelőtt Szu-2 bombázóról.
  Érdekel nagyon a jelenet megépítése egy egy Zvezda kit-tel, mert sose készítettem még roncsot. Ha lesz rá indíttatásom, akkor 2023-ban nekifogok ennek.

Fotó: Fortepan / Horváth József

 • Lesz valamikor egy „tankönyvből épített” Eduard 1:144 A-4E Skyhawk. Az Ammo 1/144-es könyve alapján szeretném elkészíteni a Jom kippuri háborúban részt vett izraeli A-4E-t. Ennek szeptemberig kell elkészülnie a békéscsabai versenyre, ahol ez a konfliktus lesz a kiemelt téma.
  Az alapmakett és egy-két kiegészítő már megvan, de akkor tudom elkezdeni, amikor a Heros Modelnél ismét gyártani fogják a műgyanta szárnyakat a készlethez.

 • Szintén expert 1:144-es építés lesz egy Revell Tornado ECR makett, amely a Luftwaffe szürkés kék színeit fogja kapni, valamint ez alá műgyanta és 3D kiegészítőket gazdagon.
  Nagy esély van rá, hogy ezzel kezdjük az évet és csinálunk rá egy 30 napos group build-et.

 • Hasonló kórban szenvedő érdeklődésű haverokkal szóba került, hogy mennyire nehéz a fekete színű festést szépen megcsinálni. Mivel szeretem az efféle kihívásokat, jó kalandnak ígérkezik egy fekete Szu-47 Berkut elkészítése.
  Korábban építettem már ilyet, de csak 1:144-es méretarányban és az alatt nagyon megszerettem a típust. Be is szereztem már egy készletet a Hobby Boss-tól és mivel szinte semmi aftermarket feljavító nincs hozzá, ezért ez egy gyors építése lesz, elsősorban a fekete festésre koncentrálva.

 • Három Eduard kitet szereztem be a MiG-15Bis típusból: van egy weekend edition, egy ProfiPACK és egy overtrees verzióm. A weekend egy hétköznapi (bocs: hétvégi) készlet 4 festési variációval; a ProfiPACK-ban ugyanaz a műanyag van, de van hozzá egy festett réz maratás, kabin maszk, valamint 5 féle festés közül választhatunk. Az overtrees az meg csak a mezítlábas műanyagot tartalmazza, semmi mást. Se matrica, de még szerelési útmutató nincs hozzá, ellenben elég barátságos az ára.
  Hogy miből mi fog épülni és milyen sorrendben, az egyelőre még előttem is rejtély, de az biztos, hogy fog készülni egy fémszínű magyar gép csukott kabintetővel és bontatlan sárkánnyal, valamint egy másik (valószínűleg Észak-koreai festésű) nyitott féklapokkal, nyitott kabinnal és tárazáshoz felnyitott géppuskatérrel. Szintén biztosnak látszik a szovjet felségjelzésű, kék festésű „piros 211-es” lehasznált állapotú megépítése, de hogy ő mennyire lesz megbontva, azt még nem döntöttem el.

 • Szeretnék kicsit belekóstolni a dioráma építésbe és ehhez jó kis inspirációt kaptam Dobó Janitól: lepusztult, szétszerelt Z-37A Čmelak gépek roncsait tárolják egy elhagyatott géptemetőben:

Ezek közül az OM-FJA lajstromszámú gépet tervezem megépíteni, leszerelt szárnyakkal, körülötte alkatrészek és törmelék, hátterében az épület egyik fala, omladozó vakolattal.
Ez az elképzelés, aztán meglátjuk majd, mi valósul meg ebből. 😅 De az Eduard 7097 számú 1:72-es ProfiPACK és hozzá műgyanta futók már megvannak, tehát nincs akadálya az építésnek.

 • Beszereztem a Balaton modell UAZ-452 rendőrségi kisbuszát, amit tűzoló verzióban szeretnék elkészíteni. A magyarbólyi önkéntes tűzoltók kocsijáról van egy fotóm, amelyen már körbenőtte a gaz és mohás a piros Uaz eleje – ezt kéne megépíteni.

 • Ezzel együtt megvettem a Balaton modell Zuk A15 kitjét is, szintén 1:72 méretarányban és ezt is tűzoltó változatban szeretném megcsinálni, csak még aktív korában ábrázolva.
  Ebből a kettőből valószínűleg csak az egyik készül el 2023-ban.

 • Az egyik börzén hirtelen ötletből megvettem egy alaposan túlárazott 1:144-es Zvezda Mi-24V helikoptert. Nem sokkal később a makett árával közel azonos összegben szereztem be hozzá 3D nyomtatott rotort és futókat, így jó lenne még 2023-ban befejezni.
  Felmerült, hogy horvát festéssel készítem el, de a matrica ára miatt elálltam az ötlettől. Egyrészt nagyon hasonló az orosz festéshez, másrészt erre a gépre kell egy vörös csillag.
  (Magyar verziót sajnos nem tudok belőle készíteni ebben a méretarányban.)

Ez összesen 17 projekt és ott vannak még a 2022-ről átcsúszott 1:72-es építések: egy 1:144-es Spitfire Mk.IX és egy A-7D Corsair II, amiket még 2022-ben elkezdtem, valamint a Li-2-es, az F-6C, és az F-4J Phantom II, valamint (még)egy magyar festésű 1:144-es MiG-21-est is be kell fejeznem.
Ez 23 makett +1 a Bolyhos makkán, amit még nem tudunk, hogy mi lesz.

Ezek tehát a tervek 2023-ra, aztán meglátjuk majd, mennyit valósítok meg belőle!

Folytatódnak a kihívások

Jó kis csapat gyűlt össze a Makettépítő kihívások nevű Facebook csoportban és jó móka volt a második októberi 10.10-es kihívás is, úgyhogy ez lesz idén is. (Be is írtam már a versenynaptárba.)

Tervezem, hogy legyen egy csoportos építés is, amikor ugyanazt a típust fogjuk építeni. Mivel szinte mindenkinek van otthon egy Tornado-ja (nekem is), így ez a legesélyesebb erre.

Amin változtatni szeretnék 2023-ban:

2022-ben kevesebb makett készült el, mint szerettem volna, azonban sikerült befejezni minden régen megkezdett és félbehagyott makettet. (Egyszerre 7 volt a legtöbb, ami nagyon bosszantó számomra.)
Nekem az nem jó érzés, ha félkészen állnak a készletek, ezért mostantól jobban fogom pörgetni az építéseket. Ez azt jelenti, hogy azok a makettek, amelyekbe mindössze 50-60 munkaórát teszek, azokat nem akarom elhúzni hetekig, hónapokig, hanem intenzívebb tempót szeretnék.

Ha olvastad eddig a cikket, akkor látod, hogy 2023-ra az összetettebb projekteket (100-as gépek, F6F-5) kicsit háttérbe toltam és helyettük több könnyebben építhető készletet vettem előre.
Emiatt biztos, hogy ebben az évben kevesebb versenyre fogok elmenni, hiszen 2023-tól már csak mester kategóriában indulhatok és oda kevesek lennének ezek a gyors építésű makettek.

Elképzelésem szerint valószínűleg elmegyek a Moson Show-ra, hiszen azt kár lenne kihagyni, valamint szinte biztosan indulok Békéscsabán a kiemelt kategóriában.
Előreláthatólag részt veszek a zalaegerszegi versenyen is, hiszen ott együtt van a felnőtt hobbi és a mester kategória.
Más versenyen nem tervezek indulni 2023-ban.

YouTube csatornát indítok

Úgy döntöttem, rövid videókat készítek az építéseimről és elérhetővé teszem angol nyelven.
Van már forgatott nyersanyagom 3 makett építéséről és festéséről, de még nem készült el egyetlen végleges anyag sem, mert még formálom a koncepciót, hogy miként is lehetne ez jó.

Maradjunk kapcsolatban

Szeretném, ha minél többen iratkoznátok fel a hírlevelemre és csatlakoznátok a Facebook csoporthoz.
Akinek van kedve néha élőben dumálgatni velünk, annak érdemes felkeresnie a Discord csatornánkat.

Iratkozz fel

Nézd meg ezeket is: