Makettezés

Repülőgép-makettépítő blog

30 júl

Walkaround: Mi-2 helikopter közelről

Írta: Címkék:

Rendkívül fontosnak tartom, hogy ne csak fotón látott repülőgépet vagy másik makettet próbáljak lemásolni, hanem testközelből szerezzek élményt a makett eredetijéről.

(Van-e baj azzal, ha valaki más makettjét másolod le? Egyáltalán jó-e az, ha folyton másolunk? Erről a témáról is elkezdem már írni egy vázlatot. Biztosan el fog majd jutni a kész cikk azokhoz, akik kértek értesítőt a frissítésekről.)

Természetesen nem arról van szó, hogy minden makett eredetijét felkutassam, erre nem sok embernek lenne esélye. Arra viszont van lehetőség, hogy a közelben levő repülőtereket, kiállításokat, múzeumokat felkeressük.

Így ugyanis olyan plusz benyomásokat lehet szerezni, amelyeket fotók nézegetésével lehetetlen.

Szóval kedves kezdő és újrakezdő makettezők, akik fejlődni szeretnétek: a legjobb, amit ajánlhatok nektek, hogy hagyjátok ott a makettező asztalt meg az internetet és keressetek fel testközelből egy valódi repülőgépet. Járd körbe, mássz fel rá, bújj be alá, tapogasd meg, szagold meg.

Az eredeti és a múzeumi festés közti különbségbe most ne menjünk bele, azonban fontos, hogy a saját szemeddel érzékeld, hogy akkor hogyan is néznek ki azok a lemezek és panelvonalak? Milyenek a csavarok, szegecsek? Mi minden van egy futóművön, egy pilótakabinban?

Kadarkúton, az AVIÁTOR Repüléstörténeti Alapítványnak köszönhetően egyszerre két Mi-2-est is meg tudtam nézni: itt volt a 9408 oldalszámú katonai gép és a kivonása után 2000-től HA-BGM lajstrommal mentőhelikopterként továbbszolgáló Mi-2-es is, ami előzőleg a 9414 oldalszámot viselte.
(A típus további példányainak sorsa jól nyomon követhető ezen a blogon: leszejovojuk.hu/repules/mi-2-helikopter/)

Volt szerencsém a 9408-as hajtóműindítását videóra venni:

A helikopter rotorlapátjait érkezésem előtt távolították el a gépről. Ha ugyanis rajta maradtak volna, akkor csak pilóta végezheti el a hajtóműindítást, rotorlapátok nélkül viszont a szerelők is végrehajthatják.

Walkaround fotók

Amikor nincs mód arra, hogy testközelből nézzek meg egy gépet, akkor „walkaround photos” kulcsszót használva keresgélek róla normális felbontású részletfotókat.
Most viszont tudtam készíteni saját képeket is:

A nagyfelbontású fotók ide kattintva letölthetők egyben.


Ha szeretnéd követni ezt a blogot, azt megteheted a Facebook-on vagy Instagram-on is, de a legjobb, ha az email címeddel feliratkozol a friss posztokra. Előre is köszönöm, hogy feliratkozol a blogomra:
Iratkozz fel

Nézd meg ezeket is: