Makettezés

Repülőgép-makettépítő blog

22 febr

TESZT: Alumínium festékek

Már korábban, a P-51 Mustang építésekor is felmerült, és a legutóbbi fémszínű makett festésekor ismét előjött a kérdés, hogy számomra vajon melyik a legjobban használható fémfesték?
Ennek kiderítésére egy kis házi tesztelésbe fogtam.

Két dolgot fontos megjegyezni ehhez a cikkhez:

Az egyik, hogy ezeket a termékeket repülőgépmakettek festéséhez teszteltem.
Lehetséges, hogy más járművekhez, figurákhoz más termékek optimálisabbak, páncélzathoz pl. a True metal.

A másik pedig, hogy a cikk nem tartalmaz fizetett termékmegjelenítést.
Szponzoráció esetén mindig külön jelzem a cikk elején.

Nem álltam neki bevásárolni az összes gyártó fém festékéből, hanem inkább csak az otthon talált termékek közül válogattam.
Hogy korrekt legyen az összehasonlítás, most csak az alumínium színt teszteltem. Ebből a színből az AK Xtreme metal, a Tamiya enamel és Mr. Metal Color lakker festéke van meg nekem, így ez a három termék lett összehasonlítva, különböző alapozókra fújva:

SzámAlapozó Fedőfesték
1Mr. Finishing Surfacer 1500 BlackAK 479 Xtreme metal aluminium
2AK 471 Black base fényes feketeAK 479 Xtreme metal aluminium
3Mr. Finishing Surfacer 1500 BlackTamiya XF-16 Flat aluminium
4AK 471 Black base fényes feketeTamiya XF-16 Flat aluminium
5Mr. Finishing Surfacer 1500 BlackMr. Metal Color MC218 aluminium
6AK 471 Black base fényes feketeMr. Metal Color MC218 aluminium
7Mr. Finishing Surfacer 1500 Black (polírozott)Mr. Metal Color MC218 aluminium
8Mr. Finishing Surfacer 1500 WhiteMr. Metal Color MC218 aluminium
9Mr. Surfacer 1200 GreyMr. Metal Color MC218 aluminium

A teszt a következő ütem szerint zajlott:

 1. Felfújtam 18 db kanálra az alapozókat, majd hagytam 24 órát pihenni.
  Végig a külső részt vettem figyelembe, de a kanalak belsején is elvégeztem ugyanazt a tesztet, amolyan kontrollként.
 2. A 24 óra letelte után ahol kellett, ott políroztam az alapozót, majd felfújtam a fém színeket. Ez után ismét békén hagytam őket néhány napra.
 3. Elvégeztem a lejjebb részletezett „nyúzó próbát” és feljegyeztem a tapasztaltakat.
 4. Az „A” jelzésű kanalakra lakk került. Azaz van például az 1-es számú kanál, amin az AK festékét teszteltem fekete Surfacer alapozón, és van egy 1A számú is, amire ugyanaz az alapozó és ugyanúgy AK alumínium szín került, de a fedőfestékre ebben a lépésben fújtam egy réteg Mr. Hobby akril fényes lakkot, majd hagytam 24 órát száradni.
 5. A lakkozott „A” jelű kanalakon is elvégeztem ugyanazt a „nyúzó próbát”, majd feljegyeztem a tapasztaltakat.
Lealapozott kanalak

Mi mennyit bírt?

Ez a bizonyos „nyúzó próba”, amit minden kanálon elvégeztem, a következőkből állt:

 • 2 db „butítás” nélküli, azaz egyenesen a tekercsről leszedett, 6 mm-es Tamiya maszkoló szalagot ragasztottam rá.
 • Fogpiszkálóról legalább 1 mm vastagságú Humbrol maszkoló folyadékot vittem fel rá, hogy megnézzem, nyomot hagy-e rajta.
 • Legalább 4 mm széles BluTack gyurmakukacot ragasztottam rá, ugyanezért.
 • A ki nem maszkolt területen igyekeztem belenyomni az ujjlenyomatomat, jól meg is csavargatva az ujjam a felületen.
 • Mr. Mark Softer és a brutálisabb Tamiya mark fit super strong matricalágyítókat cseppentettem rá, hagytam megszáradni, majd megdörzsöltem a festést száraz fültisztító pálcával.
 • Fogpiszkálóval megkapargattam, karcolgattam, hogy megnézzem, mennyire sérülékeny.
 • 48 órát rajta hagytam a maszkoló szalagot és a folyadékot, valamint a BluTack-et. Ennek letelte után durván, hirtelen feltépkedtem ezeket, hogy lássam: felszedik-e a fém festést.
 • A két „panelvonalat” olaj-, illetve enamel festékkel folyttam be, majd száradás után AK white spirit, illetve Tamiya X-20 hígítóba mártott fültisztítóval mostam vissza és figyeltem, mennyi kárt tesz a fém felületben.

Tapasztalatok

 • Hiába telt el több nap a festés és a maszkolóanyag felvitele között, a maszkolók feltépkedése mindegyik felületben kárt tett. (Ebben a blokkban végig a lakkozás nélküli festésről lesz szó.)
  Nyilván más lenne az eredmény, ha „butított” maszkolószalagokkal csináltam volna, a „butítás” azonban nem olyan objektív dolog, mint a tekercsről lehúzott szalag használata.
  (A maszkolószalag butításán azt értjük, amikor a makettre felhelyezés előtt többször leragasztjuk és felszedjük más felületről, pl. asztallapról, üveglapról vagy a kezünkről. Így a maszkolószalagról lejön valamennyi ragasztó, illetve felszed némi port és ezáltal veszít a tapadóképességéből. Az így „lebutított” maszkoló kevesebb eséllyel szedi fel a festéket onnan, ahova felragasztjuk, azonban valószínűbb, hogy festék kerülhet alá, a maszkolni kívánt területre is.)

 • A BluTack gyurmát nem lehet „butítani”, azonban az is foltot hagyott a fémszínű felületeken.
  A Mr. Metal Color-on még a maszkoló folyadék is nyomot hagyott.

 • Az én szememnek teljesen mindegy, hogy milyen színű alapozóra került a fém szín, semmilyen különbséget nem láttam a végeredményen.
  Annál fontosabb viszont, hogy mennyire sima volt az alapozó felülete: az AK Black primer praktikusan fényesre szárad, a Mr. Surfacer matt felületét pedig festés előtt fel lehet polírozni.

Érdemes-e fényes lakkot használni az alapozóra vagy alapozó helyett?

Lenne benne logika, de nem érdemes. Bár a fém színek alá fényes, sima felület a legjobb, mégsem célszerű ezt fényes lakkal elérni és arra fújni a fém színt. Azért nem, mert az alapozó festékben olyan anyag van, ami köztes kötőréteget biztosít, így a fedőfesték legalább olyan jól vagy még jobban tud tapadni az alapozott réteghez, mint az eredeti felülethez.
Ezzel szemben a lakknak más szerepe van: a lakknak pont az a célja, hogy megvédje az alatta levő rétegeket, ezért a fényes lakkra kevésbé tapad fel bármi. A fém festékszemcsék sem tudnak jól megtapadni a lakkozott rétegen, ezért a festés még sérülékenyebb lesz.

 • A fogpiszkálóval történő karcolgatást, kapargatást egyik sem viselte jól, ez mindegyiken azonnal meglátszott, úgyhogy ezt mindenképpen kerülni kell.

 • A fültisztító pálcikával dörzsölgetés a Tamiya alumíniumra szinte sehogy sem hatott, a hosszas dörzsölés lassan kikezdte az AK Xtreme metalt, a Mr. Metal Color viszont érdekesen reagált: az első pár simogatás után nagyon dögösen kezdett el kinézni a felület, azonban nagyon könnyen vissza lehet törölni egészen az alapozóig. Sajnos ez meglehetőseb kontrolálhatatlannak bizonyult, vagyis nem lehet tudni, hogy meddig szabad törölni, hogy jól nézzen ki, de ne töröljünk bele a kelleténél mélyebben.

 • A Mr. Softer matricalágyító foltot hagy szinte mindenen, még a márkatárs Mr. Metal color-on is, míg a Tamiya mark fit nem bántotta szinte egyiket sem.

 • Alapozás után a kanalakba két „panelvonalat” karcoltam. (Az AK alapozója ezt rosszul viselte, a szélein „szilánkos” lett.)
  A pirossal megjelölt vonalba olajfestéket, a másikba enamel alapú bemosót folyattam. Az AK Xtreme metal viszonylag jól eltűrte az olaj visszatörlését white spirit-tel, de az enamel visszatörlésére használt X-20 hígító könnyedén eltávolította a fém színt is.
  Erre sokkal rosszabbul reagált a Tamiya alumínium festéke, az könnyen lejött egy nagyon pici white spirit-től is és ami nem meglepő, az X-20-tól is, hiszen az meg a saját oldószere.
  A Mr. Metal Color-nak meg sajnos mindegy volt: az megsérült bármitől, még az üres vattától is.

Még egyszer a fenti táblázat bemásolva ide a kép alá is, hogy ne kelljen sokat fel-le húzgálni az oldalt:

SzámAlapozó Fedőfesték
1Mr. Finishing Surfacer 1500 BlackAK 479 Xtreme metal aluminium
2AK 471 Black base fényes feketeAK 479 Xtreme metal aluminium
3Mr. Finishing Surfacer 1500 BlackTamiya XF-16 Flat aluminium
4AK 471 Black base fényes feketeTamiya XF-16 Flat aluminium
5Mr. Finishing Surfacer 1500 BlackMr. Metal Color MC218 aluminium
6AK 471 Black base fényes feketeMr. Metal Color MC218 aluminium
7Mr. Finishing Surfacer 1500 Black (polírozott)Mr. Metal Color MC218 aluminium
8Mr. Finishing Surfacer 1500 WhiteMr. Metal Color MC218 aluminium
9Mr. Surfacer 1200 GreyMr. Metal Color MC218 aluminium

Ezek pedig a lakkozott kanalak a maszkok eltávolítását követően:

Sorrend és konklúzió

Bocs, de nem tudtam kreatívabb alcímet adni… Ha csak átpörgetted a cikket és itt kezdenéd olvasni, mert most jönne a lényeg, akkor azt ajánlom, olvasd majd át a teljes írást is. 😅

Szóval a tanulságok:

 • Ez még talán nem meglepő újdonság, de mindegyik festék a saját alapozójával szerepelt jobban.

 • Általánosságban elmondható, hogy még „butított” maszkolószalaggal is óriási hazárdírozás lakk nélkül bármit felvinni a fémszínű felületre.

 • Ebből a mezőnyből az AK Black base alapozóra felvitt AK Xtreme metalt hoztam ki abszolút győztesként, mert külalakra ez a legszebb és a többihez képest nagyon jól bírta a strapát.

 • II. helyre teszem a Tamiya enamel alumíniumot, mivel mind közül ez állt ellen a legjobban a fizikai behatásoknak. (Azt nem lehet a szemére hányni, hogy az oldószerével könnyen vissza lehet mosni.)
  A Tamiya azonban a legkevésbé hasonlít a valódi fémszínre, sokkal inkább szolidan csillámporos szürke.

 • Nagy csalódás és minden tekintetben utolsó a Mr. Metal Color alumínium színe, ami még a saját alapozóján is teljesen használhatatlannak bizonyult.
  Gyorsan hozzá is tenném, hogy ez csak az alumínium színre vonatkozik, tehát lehet, hogy más fémszínt használva teljesen más sorrend is létrejöhet.
Ha van észrevételed a teszttel vagy a festékekkel kapcsolatban, akkor beszélgess velünk erről a Discordon!

Ha szeretnéd követni ezt a blogot, azt megteheted a Facebook-on vagy Instagram-on is, de a legjobb, ha az email címeddel feliratkozol a friss posztokra. Előre is köszönöm, hogy feliratkozol a blogomra:
Iratkozz fel

Nézd meg ezeket is: